Política

Mas es rebel·la

RESPOSTA El candidat de CiU planta cara al “joc brut” mediàtic que el vincula al cas Palau i hi veu una estratègia per derrocar-lo com a president

Alerta que no farà marxa enrere en l'exercici de l'autodeterminació

El dret a l'autodeterminació és imparable i les calúmnies personals no el podran dinamitar. En el míting més èpic i multitudinari de la campanya, a Vic, Artur Mas es va comprometre ahir a liderar el projecte sobiranista de CiU encara que l'establishment espanyol usi tots els artificis per derrocar-lo. El candidat nacionalista va denunciar que Madrid fa “joc brut” per intentar “destruir” el primer president de la Generalitat que està decidit a consultar el poble de Catalunya sobre el seu futur nacional.

El desencadenant de l'escalfament de la campanya va ser El Mundo, que va publicar un informe que el vincula personalment al cas Palau. Mas no hi veu una campanya personal sinó un atac directe a la institució que representa. Per això en va fer un casus belli. Com a resposta a les “calúmnies”, no només va anunciar una querella contra el rotatiu, sinó que va alçar el to de la campanya electoral prometent contundència política: la consulta es farà “tant si els agrada com si no”. Mas va lamentar que els partits catalans hagin donat el “benefici del dubte” a les informacions publicades i els va demanar una rectificació: que se situïn al costat del president del país en comptes de donar corda a aquells que provoquen i ataquen, per exemple, un pilar del país com és la immersió lingüística. El PSC i el PP són els que més van utilitzar el cas Palau per provar de desgastar CiU.

Silenciar el poble

“El problema és que hi hagi un president a Catalunya que vol donar la veu al poble, volen que aquest poble no pugui parlar, silenciar la seva veu”. Mas està convençut que, pel que fa a ell, el senyor Artur Mas i Gavarró “els importa una bleda”. El que intenten, diu, és entorpir el camí cap a la “llibertat” que va emprendre el país d'ençà de la manifestació de la Diada. En les difamacions i el discurs continu de la por, CiU veu la confirmació de l'avís que Mas ja va llançar en el debat de política general al Parlament: “El camí estarà ple d'entrebancs.”

El jutge intervé

CDC ha identificat en la informació publicada injúries greus i calúmnies. El diari va recollir en primera plana un informe de la unitat central de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) que vincula al cas Palau els comptes de la família de Jordi Pujol, del mateix Mas i del seu pare; el fet que més ha dolgut personalment el candidat. Mas sosté que la relació de la direcció de CDC i el cas Millet que traça l'informe és “mentida”.

El jutjat d'instrucció del cas Palau va aclarir en un comunicat que no ha encarregat cap “ampliació” ni “investigació” a la UDEF ni li consta que l'estigui duent a terme. Encara més, hi va afegir que tampoc té competència per aprofundir en un assumpte que és objecte d'investigació judicial sense que ho mani el jutge instructor. El Ministeri de l'Interior també va anunciar que ho investigarà. CDC pot emprendre altres accions contra funcionaris o autoritats públiques perquè es podrien haver produït actuacions irregulars.

Mas defensa que a la capital de l'Estat “no han entès res” perquè enfonsant-lo a ell no impediran que avanci el procés. L'han precedit 128 presidents i molts altres el succeiran. Per entomar tots els obstacles que vinguin després del 25-N, va reclamar unitat. Des de dalt del faristol, i com a colofó d'un míting en què es va presentar sense guió ni un discurs preparat, deixant-se endur per la ràbia i l'impuls viu, va garantir que, pel que fa a ell, està “preparat per rebre el que calgui”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.