Empreses

La venda d'oli envasat permet al grup Faiges doblar la facturació

El grup tortosí ocupa el quart lloc en el rànquing estatal d'empreses oleícoles i principalment comercialitza oli d'oliva i gira-sol amb marca blanca.

L'empresa alenteix els projectes de futur per la falta de finançament

No totes les empreses facturen menys per la crisi econòmica, n'hi ha que, malgrat la conjuntura actual, avancen a grans passes. Aquest és el cas de l'empresa tortosina Faiges, que es dedica a l'elaboració i comercialització d'oli d'oliva, gira-sol i sansa. La facturació del grup Faiges ha passat dels 98 milions d'euros el 2004 als 200 milions d'euros amb què preveu tancar l'exercici actual. “Fins fa deu anys la major part de les nostres vendes eren d'oli a granel, mentre que els darrers anys hem incrementat les vendes de producte envasat, principalment per a marques blanques”, explica Joan Faiges, conseller delegat de l'empresa, on actualment treballen tres generacions. És la primera empresa alimentària de les Terres de l'Ebre quant a facturació i ocupa el quart lloc en el rànquing estatal d'empreses oleícoles, tant pel que fa a les vendes al mercat interior com per les exportacions.

El creixement de l'empresa ha anat lligat a la planta que el 2007 va obrir a Daimiel (Castella-la Manxa). “A Tortosa no podíem créixer més i per un tema logístic, per la situació centralitzada de Daimiel i la seua proximitat a Jaén, on es concentra la producció d'oli, vam optar per traslladar allà l'envasadora i posar en marxa la planta”, manifesta Francesc Faiges, conseller delegat de l'empresa familiar. La planta de Daimiel ocupa una superfície de 30.000 metres quadrats i disposa de tres refineries, d'oli de sansa, gira-sol i oliva, amb una capacitat de refinació diària de 900 tones. Pel que fa a la capacitat d'envasat, és de 100.000 tones anuals i té línies que poden envasar fins a 25.000 botelles de litre cada hora. Faiges va invertir-hi 30 milions d'euros, però li ha permès consolidar-se com una empresa líder al seu sector. En aquesta planta hi treballen 130 treballadors. Als 32.000 metres quadrats de superfície que el grup Faiges té al barri tortosí de Ferreries es poden refinar fins a 350 tones d'oli d'oliva al dia, la capacitat d'emmagatzematge és de 5 milions de quilos i hi treballen 75 persones.

Fa un any, l'empresa tortosina va afegir una tercera planta al grup, també a Castella-la Manxa, a Navalmorales. “Vam adquirir una fàbrica i l'hem reformat, ara tenim molí, extractora, refineria de sansa i una planta de tractament dels subproductes”, diu Joan Faiges. A Navalmorales ocupa 35 treballadors.

Un 55% de les vendes de Faiges es fan als mercats exteriors, l'empresa exporta a un total de 78 països. “Abans érem més exportadors, però amb la planta de Daimiel hem crescut molt al mercat estatal amb les vendes d'oli envasat”, assenyala Francesc Faiges. Envasa oli per a Carrefour, Dia, Eroski, Alcampo, Lidl, Suma i El Corte Inglés, entre altres. “L'oli és un producte de gran consum i, amb la crisi, la venda de marca blanca ha augmentat”, afegeix el conseller delegat de l'empresa. La venda d'oli amb marca blanca ha guanyat clarament terreny en aquesta empresa, que fins fa uns anys se centrava en la venda a l'engròs. “Prop d'un 80% del volum de vendes les fem amb marca blanca”, precisa Joan Faiges. El pròxim repte de l'empresa és incrementar la quota de mercat amb marca pròpia, unes vendes que han aconseguit duplicar. Pel que fa a les principals marques d'oli que comercialitza Faiges són Abaco, Bau i Autran.

PROJECTES DE FUTUR.

Amb tot, l'esforç de l'empresa oleícola continua centrant-se en l'exportació. Des de fa sis anys l'oli del grup Faiges es comercialitza a la Xina i l'empresa treballa en un projecte d'internacionalització més ambiciós que consistirà en la instal·lació d'una planta envasadora a la Xina. “L'envasat es faria amb la col·laboració d'un soci xinès”, explica Joan Faiges. També projecta una fàbrica d'olis i altres productes relacionats als Estats Units. Uns projectes que l'empresa està alentint pels problemes financers actuals. “La situació econòmica és preocupant, els diners que s'han injectat a la banca no flueixen cap a les empreses i malgrat la solvència de la nostra empresa hem de frenar els nostres projectes de creixement”, diu el conseller delegat del grup oleícola.

La possible creació de l'estat propi català preocupa l'empresa ebrenca, que té la seu central a Catalunya però també dues fàbriques a Castella-la Manxa. Els responsables del grup Faiges recorden que en el passat ja han patit el boicot als seus productes i que entre el 2004 i el 2005 les vendes van baixar un 15%.

A la dècada dels 60 Francesc Faiges inicia la compra i venda d'oli. Al 1970 adquireix una fàbrica a Jesús i el 1975 compra les instal·lacions de l'empresa d'oli Bau, on actualment hi ha la seu empresarial del grup. Amb els anys el negoci ha anat creixent i ara té dues fàbriques més, a Castella-la Manxa.
Facturació
200 M€
Treballadors
240
Any de fundació
1963
MÉS INVERSIONS

Trasllat al polígon Catalunya Sud

La planta del grup Faiges a Tortosa, la seu central, ocupa una superfície de 32.000 metres quadrats que el creixement urbanístic del municipi ha deixat dins del nucli urbà. És per això que l'empresa té un acord amb l'Ajuntament de Tortosa per traslladar-se al polígon industrial Catalunya Sud. Un trasllat que implicarà una renovació total de les instal·lacions i a més de la refineria que té ara construirà una envasadora, que s'afegirà a la de Daimiel. El projecte suposarà una inversió d'uns 20 milions d'euros i la contractació de 150 treballadors. Faiges preveu dedicar la nova fàbrica de Tortosa a l'exportació i deixar la de Daimiel per al mercat interior. L'empresa reivindica la necessitat d'apostar pel corredor del Mediterrani i potenciar el port dels Alfacs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La venda d'oli envasat permet al grup Faiges doblar la facturació

Publicat a