Societat

Historiadors i teòlegs analitzen el context del Concili Vaticà II

La Facultat de Teologia de Catalunya organitza un simposi coincidint amb el 50 aniversari de l'esdeveniment que va marcar el rumb de l'Església

L'objectiu és repetir l'experiència cada any i fins al 2015

Experts en la interpretació de les escriptures sagrades participaran avui en la segona sessió del Simposi Internacional sobre el Concili Vaticà II que des d'ahir dimarts ha organitzat la Facultat de Teologia de Catalunya en motiu del cinquantè aniversari de la inauguració de l'esdeveniment que va marcar el rumb de l'església d'avui. El lema del simposi és La Paraula, revelació de Déu en Crist.

Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia, va confirmar ahir que els següents quatre anys, fins el 2015, organitzaran simposis per analitzar el Vaticà II. “El Vaticà II es va fer durant quatre anys, del 1962 fins al 1965. Doncs de simposis també en farem quatre, fins el 2015, un cada mes de desembre”, va confirmar. Per aquest teòleg el Concili Vaticà II és totalment vigent i una eina per encarar el futur”. Creu que “té prou pistó per donar resposta al que estem vivint ara”.

Ahir dimarts el simposi va, sobretot, contextualitzar el concili, tant a nivell socioeconòmic i cultural com a nivell socioeclesial. Entre d'altres van conferenciar el sociòleg Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans, i el professor Norbert Miracle. “El concili s'ha d'emmarcar en un segle, que comença el 1914, amb la Primera Guerra Mundial, i acaba el 1989, quan cau el mur de Berlín, però encara més, s'emmarca en la guerra freda per un cantó i la revolució cultural, la que culmina en el Maig del 68, per un altre”, afirma Puig, que vol deixar molt clar que Joan XXIII, el papa que el va convocar, “no era només l'home bo, com tothom l'ha considerat. Era un papa savi, un gran intel·lectual que va entendre el moment històric i va fer que l'Església donés resposta a un món que canviava”.

Avui dimecres es parlarà, sobretot, de la interpretació de l'escriptura i, entre d'altres, s'espera la intervenció dels professors italians Enrico Cattaneo i Dario Vitali, i la dels catalans Xavier Morlans, nomenat pel papa consultor del Pontifici Consell per a la Nova Evangelització, el mateix degà de la FTC Armand Puig i el prestigiós biblista Agustí Borrell. El simposi, que es farà a partir de dos quarts de deu del matí a l'Aula Magna del Seminari, està sent seguit per més de cent persones.

LA DATA

11.10.62
el papa Joan XXIII
va inaugurar el Concili Vaticà II, que va fer que entrés aire fresc a l'Església catòlica.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.