Comunicació

Retrat de la vellesa

‘Sense ficció' estrena ‘L'edat daurada', un documental sobre la gent gran i els canvis socials a Catalunya

El paper de la vellesa en la nostra societat i la manera com viuen els nostres avis els canvis socials és analitzat a L'edat daurada (TV3, 21.50 h), un documental de Xavi Llopart i Carles Farriols que estrena aquesta nit l'espai Sense ficció, de TV3. El treball intenta donar resposta a preguntes com ara: hi ha hagut un canvi de valors a la societat? Què passa quan ens jubilem? Quin paper juga la gent gran en la societat d'avui? Els nostres avis volen anar a una residència? Hi ha molta gent gran que viu sola a Catalunya? Fills de la guerra i de la postguerra espanyola; com encaixen els nostres avis l'era de les xarxes socials, de la comunicació sense fronteres? Quin paper tenen dintre de la societat si són cada vegada un col·lectiu més nombrós? Per contradictori que sembli, tot sembla indicar que la nostra gent gran cada vegada esta més sola i cada dia compta menys.

El treball parteix del fet que cada cop hi ha més gent que arriba a la mal anomenada “tercera edat”, un cul de sac que engloba edats i realitats molt diferents. I això anirà in crescendo durant les pròximes dècades: Catalunya té ara 1.200.000 persones que passen dels 65 anys i l'any 2040 seran gairebé el doble. Alguns ho consideraven l'“edat daurada”, quan s'acabaven la feina i les preocupacions, però ara els canvis socials estan transformant aquesta valoració.

Testimonis i experts

Per explicar la realitat que viuen els avis del nostre país, el documental se serveix del testimoni i les històries, a vegades dures, de gent gran que van ser protagonistes de la docusèrie Sèniors, produïda pel departament de documentals de TV3.

Els testimonis de la gent de la tercera edat es barregen en el documental amb les opinions d'experts com ara Francesc Torralba (doctor en filosofia i doctor en teologia), Maite Montegut (doctora en sociologia i experta en polítiques socials, ciutadania i voluntariat), Maria Pia Barenys (doctora en sociologia per la UAB), Mercè Pérez Salanova (psicòloga i responsable de l'Institut d'Envelliment de la UAB), Josep Vila (gerontòleg), Jordi Muñoz (advocat) i Javier Arranz (voluntari de l'Associació Amics de la Gent Gran).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.