Comunicació

Lluís Falgàs

PERIODISTA

“Fer tertúlia és barat i atrau”

TVE té un gran respecte informatiu cap a les institucions catalanes

Divuit anys fent informació política a Madrid, i en fa deu que va canviar el Congrés pel Parlament. Dimecres li va tocar informar d'un dels moments històrics. Lluís Falgàs intenta fer pedagogia política cada dissabte a Aquí parlem ( C24H, 20.30 h)

És el periodista més veterà del Parlament?
El col·lega de TV3 Josep Maria Martí és molt més veterà que jo al Parlament, però tampoc sóc un jovenet.
Es fa difícil abordar la política catalana amb la nova direcció de TVE?
No hi he tingut cap problema. Precisament dimecres vam oferir íntegrament el debat del ple del Parlament i la declaració de sobirania pel Canal 24 Horas. També fem en directe les preguntes al president Mas els dimecres. TVE té un gran respecte informatiu cap a les institucions catalanes, tant el Parlament com la Generalitat. Fem les retransmissions més importants.
Com va viure les crítiques a TVE per la cobertura de la manifestació de la Diada.
Amb la Cristina Puig vam retransmetre, com fem cada any i amb total llibertat, l'acte institucional a la Ciutadella per La 2; la resta desconec com va anar. La direcció de Madrid es va disculpar, va rectificar abans que es tractés el tema a la comissió de control, i ho vaig trobar encertat.
L'onada sobiranista ha demostrat que la política és d'interès.
Moltíssim. És un moment vibrant. El que passa és que l'audiència voldria saber què passarà amb tot aquest procés, una immediatesa que no hi és.
Però els polítics estan molt desprestigiats?
La nostra feina és donar credibilitat al que diem. La gent voldria que els esdeveniments anessin més ràpid, però els ritmes són lents. La nit del 25-N ja dèiem el que aquest dimecres s'ha oficialitzat i en aquest sentit El Punt Avui ja va publicar una portada premonitòria.
La crispació s'ha traslladat de Madrid a Barcelona?
La crispació la porta la mateixa notícia. Quan hi havia majoria absolutíssima de CiU, el Parlament era una bassa d'oli. Ara és un pim pam pum permanent. És més bassa d'oli el Congrés.
Com veu l'espectacularització de la política?
La tele, per qüestions pressupostàries, ha acabat fent la ràdio en colors. La tertúlia és allò de “bueno, bonito, barato”. En canvi, fer documentals a fons, rigorosos, és caríssim mentre que la tertúlia és barata i atraient.
Els polítics ja no donen la seva opinió davant d'una càmera o un micròfon, sinó al Twitter.
El Twitter i la seva immediatesa ha suplantat la mancança dels reglaments del Parlament, que són del segle XIX. La mecànica del Parlament fa que un grup presenti una proposta i no es debati fins d'aquí a un mes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.