L'OCU detecta carn de cavall en hamburgueses de boví
L'organització de consumidors alerta, a més, que les mostres analitzades també tenen excés de sulfits, greixos i sal
L'OCU destaca la falta de transparència en l'etiquetatge, ja que recorda que la normativa exigeix que s'hi indiqui el percentatge de carn
L'OCU ha detectat dues marques d'hamburgueses que contenen carn de cavall sense advertir-ho en l'etiquetatge, després d'analitzar una vintena d'hamburgueses fresques envasades, i per això exigeix una investigació urgent a les administracions competents. L'organització aclareix que no es tracta d'un problema de seguretat alimentària, però sí d'un engany, ja que el consumidor creu que compra carn de boví i no se l'informa a l'etiqueta dels ingredients reals. En general, l'estudi conclou que la qualitat de la carn de les hamburgueses és baixa i el preu elevat.
Dues de les mostres analitzades, una hamburguesa d'Eroski i una altra d'Alipende, contenen ADN de cavall, explica l'OCU. A més, ha detectat que 16 de les 20 hamburgueses analitzades també porten sulfits, un altre additiu que serveix per inhibir el creixement de bacteris i mantenir el color original de la carn. Per afegir-hi els sulfits, els fabricants utilitzen un truc legal: denominar la seva hamburguesa burguer meat. Explica que els sulfits no són innocus en quantitats altes, i alguna de les hamburgueses analitzades conté el 90% de la ingesta diària admissible (IDA) de sulfits per a un nen, per tant això vol dir no hauria de prendre més sulfits aquell dia, ni afegir-hi quètxup o mostassa.
Greix excessiu
Altres paràmetres analitzats són el greix, l'aportació calòrica i la sal. La majoria d'hamburgueses superen amb escreix el contingut de greix d'una peça de carn boví. Alguns productes arriben a un 23% i un 25%, percentatges clarament excessius, segons indica l'OCU, ja que, com més contingut gras, menor contingut proteic. La mitjana d'aportació calòrica trobada és de 200 calories per cada 100 grams de preparat de carn, de manera que, com més contingut de greix i més volum de l'hamburguesa, més calories.
Respecte a la sal, la gran majoria de les hamburgueses superen de molt l'1% que l'OCU entén que és excessiu i gens recomanable. L'informe de l'OCU només n'aprova cinc de les analitzades: dues amb qualitat excel·lent (de les marques Raza Nuestra i Roler) i tres amb una qualitat acceptable (Raza Nuestra, Eroski i Martínez Loriente).
El principal problema, destaca, és l'elevada presència de tendons i cartílags, usats en substitució de carn de qualitat. També mostra la seva preocupació per la falta de transparència en l'etiquetatge, ja que recorda que la normativa exigeix que s'hi indiqui el percentatge de carn.
L'OCU s'ha dirigit a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), al ministeri d'Agricultura i a les comunitats autònomes per exigir una explicació i una investigació urgent que aclareixi com ha arribat la carn de cavall a unes hamburgueses que no esmenten res d'això en el seu etiquetatge. L'organització demana a més que es depurin responsabilitats i, en el seu cas, s'imposin les sancions corresponents als infractors. Considera que els controls són inexistents o, en molts casos, insuficients i que el consumidor necessita estar informat per altres canals per estar segur que el que està comprant és realment el que desitja comprar.