POLICIAL
Trenta-cinc imputats en la trama que alterava subhastes
Entre els acusats d'estafa hi ha funcionaris públics, treballadors de bancs, subhastadors i advocats
La Guàrdia Civil de Girona ha imputat, en el marc de l'operació Habitatge Dos, 35 persones acusades de formar part d'un entramat que maquinava per alterar el preu dels immobles que sortien a subhasta pública. Les actuacions, que han culminat ara, es van iniciar el 2009 i han estat portades a terme pel grup de delictes econòmics. Entre els suposats còmplices hi ha advocats, subhastadors, banquers i funcionaris. Ja el 2011, va començar una tanda de declaracions als jutjats de Blanes, des d'on s'ha coordinat la investigació. Aleshores, s'acusava una desena dels imputats d'apoderar-se il·lícitament d'una mansió de luxe. Les diligències es van obrir arran d'una denúncia que va presentar un empresari, Joaquim Batlle. L'home volia intervenir en l'adquisició d'una casa de Lloret, valorada en uns 2 milions d'euros i que era d'una dona estrangera. La trama va obtenir informació privilegiada que sobre la hipoteca hi havia problemes de pagament. Ho van saber presumptament a través de Pablo Giménez Cernuda, que era el cap de recuperacions de Caja Madrid. Giménez, quan detectava que un client no pagava, alertava dos advocats externs però vinculats al banc, Luis del Omo i Eduard Comas. Els lletrats posaven una demanda per sol·licitar l'execució de la hipoteca i, de manera paral·lela, Giménez la traspassava a societats propietat d'advocats de Caja Madrid, que actuaven llavors en nom propi i d'esquena al banc, paralitzaven la subhasta i revenien el crèdit a una altra societat.
A part de Giménez, Del Olmo i Comas, entre els imputats hi figurava el subhastador Josep Maria Ginesta. El darrer pas del frau consistia que, un cop la finca estava en mans del subhastador, la venien a persones alienes a la trama, de tal manera que
tots els intermediaris obtenien beneficis substanciosos.
Identitat oculta al jutjat
Els agents han constatat la connivència entre alguns subhastadors de la demarcació de Barcelona i de Girona, que en algunes ocasions havien arribat a un acord amb funcionaris per modificar el valor de les propietats subhastades. L'entramat comprava així els habitatges a un preu molt més baix del real. Aquesta informació privilegiada, però, no tan sols era comunicada als subhastadors a través de funcionaris, sinó que també els arribava per treballadors de bancs i lletrats. Quan els acusats es quedaven un immoble, solien tirar endavant l'operació a nom d'una empresa per ocultar la seva identitat davant dels jutjats. I, una vegada havien adquirit les propietats o cessions de crèdit, el revenien a un preu molt més elevat.
En una de les intervencions del grup de delictes econòmics, es va descobrir l'engany de què estava a punt de ser víctima una parella. Aprofitant-se de la seva precària situació econòmica, els sospitosos pretenien comprar el seu habitatge per un valor ínfim, però la policia els va estroncar el pla. Als 35 acusats se'ls imputen els delictes d'estafa, falsedat documental i alteració del preu del concurs públic. Tal com va avançar El Punt Avui el 2011, entre ells també hi havia dos apoderats del Banco Popular, un de Caja Madrid i l'administrador d'una empresa de Girona.