cultura

Nova Sala Gaspar

Un besnét del fundador de la històrica galeria barcelonina reobre l'espai d'art, que va tancar el 1996, a la plaça del doctor Letamendi

Amb només 28 anys, Moishan Gaspar té una bona trajectòria en el galerisme

Barcelona va perdre fa gairebé 20 anys una de les seves galeries més singulars. Per no dir la més singular. El 1996, la Sala Gaspar va posar punt i final a una història que havia començat el 1909. Van ser nou dècades de compromís incondicional amb l'art dels genis, amb Picasso a la capçalera. Un llegat que Moishan Gaspar, un besnét del fundador de la mítica galeria, Joan Gaspar Xalabarder, ha rescatat ara per reobrir la Sala Gaspar no massa lluny de Consell de Cent, on havia ocupat un local de 3.000 metres quadrats, en el qual hi havien arribat a treballar prop de trenta persones. No massa lluny vol dir a la plaça del doctor Letamendi, 34, on fins fa pocs mesos hi havia la galeria Barcelona, que va tancar portes perquè ja no podia suportar més la crisi. A tocar, per cert, de la galeria d'un parent seu, un altre galerista de la mateixa saga, Joan Gaspar.

Ah, sí, la crisi. “Són moments complicats i potser algú pot pensar que és de bojos obrir una galeria. Però jo és ara que em sento fort i segur per tirar endavant el projecte”, exclama, molt il·lusionat, Moishan Gaspar, que va inaugurar el nou espai, d'uns 200 metres quadrats, fa uns dies. Quan parla de seguretat es refereix sobretot al respecte que tenia, i que per suposat té, per la tasca que van fer els seus avantpassats, entre ells el seu avi Miquel, tot un visionari. “Fins ara no m'havia vist amb cor de recuperar el seu esperit, primer volia preparar-me per no decebre'ls, la pressió és fortíssima”, assegura aquest jove de 28 anys que ja té una bona trajectòria en el galerisme, uns deu anys obrint diferents espais per la ciutat, del Born al Poblenou, i els últims temps a Mèxic.

“El que he fet fins ara eren projectes personals, sobretot de promoció d'artistes emergents, talents de la meva generació. Però aquesta nova aventura, que m'agradaria que fos la definitiva, és molt diferent perquè enllaça amb el passat, sense ignorar en absolut els temps actuals”, explica Moishan Gaspar, que té la complicitat total de la seva mare, Ana Gaspar, entusiasmada amb un món que ella va mamar de ben petita, i del galerista Víctor Cortina, que serà el seu fidel col·laborador.

La nova Sala Gaspar, doncs, farà una aposta decidida per l'art modern i contemporani, aliada amb valors creatius sòlids i consagrats. “Vull establir uns ponts entre l'art d'ahir i l'art d'avui, que és el que van fer sempre els Gaspar”, emfasitza la quarta generació de la saga, orgullós del bookstore que hi ha just a l'entrada de la galeria, on dedicarà una paret a mostres “joves i desenfadades”. El programa d'exposicions es desplegarà en una sala que ara s'estrena amb un primer projecte històric sobre la Sala Gaspar (es pot visitar fins al pròxim 21 de setembre; la galeria només tancarà les dues setmanes centrals de l'agost), en què s'han aplegat un munt de cartells originals, fotografies i documents i s'ha fet un llistat de totes les mostres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.