Economia

Pa calent nascut al gel

Europastry va sorgir de la idea que el seu fundador, un forner de Moià, va tenir en visitar una fira francesa on va veure massa crua congelada

El fort desenvolupament de la companyia ha anat comportant adquisicions i canvis en l'accionariat

El grup estudia fa temps sortir a borsa i espera un bon moment per fer-ho

L'empresa destinadotze milions d'euros anuals a la investigació, en la qual treballen vint professionals

El fundador d'Europastry, Pere Gallés i Payas, pertanyia a una tercera generació de forners de Moià. És el que va fer ell fins als 60 anys. El 1983 una visita a una fira francesa canvià la seva vida. Veure com es comercialitzava un pa cru congelat abans de la fermentació li va donar idees. De retorn a Catalunya, posà la seva experiència com a forner al servei d'un nou producte. Va aconseguir pa congelat precuinat, mitjançant la tècnica d'aturar la cocció una mica abans de finalitzar el procés. Primer l'aplicà al pa i després a tota mena de masses i de pastissos.

Actualment, és el tercer major fabricant europeu de masses congelades de pa.

La societat Europastry SA es va constituir l'1 de gener de 1988 amb el domicili a Barberà del Vallès, presidida per Pere Gallés. El grup controla la cadena d'El Molí Vell, amb més de cent forns a Catalunya i presència als Hipercor d'El Corte Inglés.

El desenvolupament de l'empresa exigirà més recursos i la família fundadora els anà a buscar a les societats de capital risc. El 2001 donaren entrada als fons Inveralia i Fingalicia –Banco Pastor i Ibersuizas–, que aportaren diners que suposaven el 27% del capital. Un any més tard, Europastry va fer un pas important en la seva expansió en comprar Frida Alimentaria SA, amb fàbriques de pa ultracongelat a Sarral –Conca de Barberà– i Vallmoll –Alt Camp–, una societat controlada per un fons d'inversió del Credit Suisse First Boston.

El primer executiu i accionista minoritari de Frida deia: “L'avantatge de Frida és que és propietat d'un dels grans bancs d'inversió mundial i la companyia la dirigim nosaltres des d'aquí” (Avui, 17 de juny del 2001). Es va oblidar de dir que el possible inconvenient d'estar controlat per un banc d'inversió és que es poden vendre l'empresa en qualsevol moment, que és el que van fer el 2002.

Hi va haver canvis abundants en el capital. Sovint, anades i vingudes. El 2003 Inveralia i Fingalicia es van vendre la seva participació. Entrà en el seu lloc amb un 22% del capital Josep Vall Palou, del grup ramader lleidatà Vall Companys, amic de Pere Gallés. Aquest augmentà la seva participació fins a un 80%, que va reduir el 2005 per venda al fons de capital risc BIDSA, gestionat pel Banc de Sabadell. Aquest va acabar venent el seu 20% al cap d'un any a Pere Gallés i Josep Vall.

El 2004 la revista americana Business Week posà Europastry entre les companyies amb més gran capacitat de creixement i de creació de llocs de treball d'Europa. Es va mantenir en aquest rànquing tres anys consecutius.

La marxa d'una empresa és com la d'una bicicleta: si no vols caure, t'has de moure contínuament. El 2005 comprà Palma Pan, l'empresa més gran de pa precuinat de les Illes, propietària de les galetes Quely, que tots els catalans comprem quan anem a Mallorca, a més de les ensaïmades. Actualment, les seves principals marques són Fripan, Frida, Yaya María, Gran Reserva i Dots.

En aquell moment, només venia el 15% de la seva producció a l'estranger i els darrers anys es va imposar l'estratègia d'internacionalització. Van comprar la vella fàbrica de Knorr prop de Lisboa i han anat creant filials a França, els Estats Units, Holanda i Romania. A l'Estat espanyol la seva quota és del 38%. El 2009 tenia deu fàbriques i 2.500 empleats. Els seus centres de producció són a Sarral, Vallmoll, Sant Joan Despí, Barberà del Vallès, Azuqueca de Henares (Madrid), Lugo, les illes Canàries, Rubí i Teramo (Itàlia) a través de la filial Frifood. A més, destinen dotze milions d'euros anuals a la investigació, fins al punt que tenen vint persones en aquest departament.

Europastry fa temps que estudia portar els seus títols a cotitzar a borsa, però la conjuntura general no és la millor per fer-ho. La crisi econòmica, tanmateix, no afecta gaire aquests productes, segons deia Jordi Morral, conseller delegat d'Europastry, el 2009. I és que en les actuals circumstàncies, la reducció de la despesa en consum s'aplica sobretot a productes cars i no a productes bàsics i a bon preu com el pa. L'aparició de nombrosos forns n'és una bona mostra. El pa Gran Reserva, un pa rústic per a gurmets, representa el 15% de les vendes d'Europastry i s'exporta també als Estats Units. Requereix un procés de cocció de set hores amb triple fermentació i ús de llevat mare.

El 2010 va morir el fundador de la companyia, que va ser substituït com a president pel seu fill, que era director general, Jordi Gallés. El 2011 hi hagué un altre canvi en l'accionariat, que de tota manera no va modificar gens la posició majoritària dels fundadors: el fons MCH Private Equity va comprar el 18% del capital, després de la sortida del grup Vall Companys.

Prestigi
El 2004 la revista nord-americana ‘Business Week' va posar Europastry entre les companyies de més potencial de creixement a Europa. Va ser al rànquing tres anys seguits.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.