Opinió

LA GALERIA

Els artistes de Palafrugell

Al Centre Fraternal hi ha una exposició permanent de les cares més populars de Palafrugell vistes per l'ull clínic de Ros

Palafrugell, igual que altres poblacions mitjanes del país, conté entre els seus actius un  important estol  d'artistes, bàsicament pintors. Ben pocs s'hi guanyen la vida. La majoria tenen la seva activitat artística com un hobby. Tot i això cal destacar la qualitat de les seves obres.

Fins fa quatre dies la patum dels artistes locals era Modest Cuixart. Al seu voltant es va  crear una aurèola d'admiració i simpatia. Anys enrere aquesta figura cabdal de Palafrugell la personalitzava Josep Pla. Morts aquests dos personatges, a la Vila del Peix Fregit, vam quedar orfes d'un referent. Hi ha alguns artistes que per la seva trajectòria i vida social són clars aspirants a ocupar aquesta dignitat. Són el pintor toscà Tano Pisano i el texà Rodolfo W. Candelaria. Aquesta pugna incruenta encara no s'ha resolt. Que quedi clar que aquest estatus social no té massa a veure amb el valor artístic de  la seva obra, per bé que, en el seu estil, tots dos en destaquen.

Palafrugell és terra d'artistes. Alguns, nascuts aquí, d'altres, incorporats. Rere Pisano i Candelaria sobresurten Guillem Rocas, Victor Dolz, Costa Sobrepera, Maldonado, Iglesias, Lluís, Puig, Aguiló, Bruguera, Sàbat, Bigas,  Viladrosa, Plaja, Vergonós, Dídac... La sala temporal d'exposicions en què s'ha convertit la biblioteca pública registra més de 150 pintors que fan cua per exposar les seves dignes mostres. Els darrers anys han aparegut noves formes d'expressió artística que tenen a veure amb el disseny i la informàtica. Hi ha un conjunt de joves promeses que trepitgen fort en aquesta disciplina.

No podria deixar de citar el meu amic Miquel Ros si parlem d'artistes. Com a dibuixant a la ploma o com a caricaturista no té rival. Al Centre Fraternal hi ha una exposició permanent de les cares més populars de la vila vistes per l'ull clínic de Ros. La nostra  història pictòrica  registra de fa temps gent que es va distingir per la seva vena artística. Si anem enrere, entre els que ja no es troben amb nosaltres, hauríem d'esmentar Serra, Pericot, Solés, Roger D. Bonnín, Martinell,  Ribot, Maria Ribot,  Nicolau, etc.  Si volem citar tots els artistes de la vila no podem deixar al marge els fotògrafs. Despunten Salabert, Capellà, Dalmau, Bruguera, Català, Cané, Colom, S. Dalmau, Duram...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.