Opinió

Exponencialment millors

La nostra línia està orientada a treballar per fer evolucionar el marc institucional, legal i social, per afavorir la cooperació empresarial

Aquesta mateixa nit, la Cecot organitza la seva ja tradicional Nit de l'Empresari en la que serà la divuitena edició. Tots els anys definim un “lema” que ens permet il·lustrar i reforçar una de les nostres principals línies d'actuació en política empresarial. La nostra missió essencial com a patronal és treballar pels interessos del teixit empresarial. Això cal fer-ho tant des de la vessant de la influència per aconseguir un marc legal i social competitiu i atractiu per al desenvolupament d'aquest teixit, com des de la vessant de la promoció d'aquelles pràctiques empresarials que creiem que poden ajudar les nostres empreses a ser més competitives.

La Cecot té una llarga trajectòria en la defensa dels interessos empresarials. I sempre s'ha caracteritzat per desenvolupar aquesta tasca teixint nombroses complicitats amb tot tipus d'entitats i institucions. La nostra dimensió com a institució es multiplica per la nostra vocació i esperit de cooperació al servei de més de 7.000 socis i 60.000 empreses representades. La nostra capacitat d'influència és important, però no perquè disposem de molts recursos, sinó perquè hem estat capaços d'establir sòlids llaços de col·laboració amb grans institucions –amb independència dels seus colors polítics–, altres patronals d'arreu del món, escoles de negoci, empreses de tota dimensió i tot tipus d'entitats cíviques.

Val a dir que probablement som, en aquest sentit, hereus d'una forma de fer molt pròpia del nostre país. Catalunya té una llarga història en l'àmbit de la cooperació. Entitats privades entre elles, i d'aquestes amb les institucions públiques. D'aquesta cultura van néixer les mútues, moltes companyies de serveis i subministraments bàsics per al desenvolupament econòmic o tot el teixit educatiu amb les escoles concertades, que tan bons resultats han aportat. Per no parlar d'altres iniciatives, com les colles castelleres, que en aquests moments són admirades arreu del món i exemplifiquen com ningú l'esperit de col·laboració i coordinació. Ara bé, després d'unes dècades en el segle XX amb importants avenços, ara és crític que el teixit empresarial ho visualitzi com a oportunitat, o supervivència.

En el context de l'economia globalitzada, el desenvolupament tecnològic i l'increment de competitivitat generalitzat obliguen a fer un esforç d'adaptació a les empreses. Catalunya, i en general Espanya, té una morfologia d'empresa excessivament petita per competir en molts dels mercats internacionals o per gestionar la creativitat i la innovació de manera recurrent i eficaç. Això fa que estiguem deixant passar oportunitats que s'estan generant fora de les nostres empreses. En aquests moments més que mai cal fer bandera d'aquest esperit cooperatiu, si volem aconseguir una Catalunya pròspera per als propers anys. Les nostres línies d'actuació estan orientades, per una banda, a treballar per fer evolucionar els marcs institucional, legal i social, per afavorir al màxim la cooperació empresarial. Per l'altra, a motivar els empresaris a perdre la por de les aliances estratègiques de tot tipus, entre empreses complementàries, entre proveïdors i clients, fins i tot entre empreses que competeixen en els mateixos mercats, arribant si és necessari, que en molts casos ho serà, a processos de fusió. Una frase anònima resumeix molt bé el missatge que cal entendre, “If you want to be incrementally better: be competitive. If you want to be exponentially better: be cooperative.

Una darrera reflexió. Des de la Cecot pensem que és bo per a les nostres empreses, que ho ha estat sempre per a nosaltres mateixos com a persones, i que serà essencial en el món de la política catalana en els propers temps. Avui més que mai, desitjo bona “Nit” a tothom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.