Llach trasllada la fundació de Madrid a Catalunya
L'any 2010 el cantant va inscriure la seva entitat social en un registre del govern espanyol perquè era econòmicament més beneficiós
El canvi de llei catalana ha afavorit el canvi de registre
El registre de fundacions que gestiona el Departament de Justícia de la Generalitat n'ha incorporat aquesta setmana una de nova: la Fundació Lluís Llach. Es tracta d'una entitat creada el 2010 però que des de la seva fundació i fins avui havia estat inscrita en el registre del Ministeri de Cultura, a Madrid. El mes de desembre passat, Llach va iniciar els tràmits burocràtics per canviar el registre i aquesta setmana se li ha comunicat que la inscripció ja s'ha formalitzat, segons van confirmar a aquest diari fonts de la fundació.
Al seu dia, Llach va optar pel registre espanyol per una simple qüestió d'optimitzar els recursos econòmics de què disposava per posar en marxa l'activitat de la fundació. L'any 2010, el tràmit administratiu d'inscripció d'una associació d'aquest tipus requeria un desemborsament de 30.000 euros, en concepte de dotació inicial, si es feia seguint la llei espanyola, i de 60.000 si es feia segons la legislació catalana. Quan fa quatre anys va transcendir la decisió del cantant d'optar pel registre espanyol, fonts de la seva fundació ho van explicar pel fet que es tractava d'un projecte petit, que arrencava amb pocs recursos econòmics i que, per aquest motiu, “i sabent-li molt greu” a Llach, s'havia optat per la via espanyola.
El canvi de registre d'Espanya a Catalunya, l'ha possibilitat la modificació de la llei de fundacions catalanes que va aprovar el govern català el 2012, que va rebaixar fins als 30.000 euros la quantitat. La inscripció a Catalunya obligarà també Llach a fer una petita modificació dels estatuts de la seva fundació per adaptar-los a la legislació catalana.
LA XIFRA
Una llei que va provocar un èxode
La diferència de costos a favor de Madrid en el tràmit del registre de fundacions
va provocar, l'any 2011, un èxode d'associacions catalanes sense ànim de lucre de nova formació que van desestimar el registre del Departament de Justícia. A meitat d'aquell any s'havia detectat que 62 fundacions catalanes de nova creació havien anat a Madrid a fer el tràmit d'inscripció, amb la pèrdua de patrimoni que això suposava per al país.