Protegir l'ànima dels comerços, a Figueres
L'Ajuntament de Figueres ha fet un catàleg per preservar els trets singulars de les botigues històriques
Vol salvaguardar elements característics per evitar una ciutat impersonal amb l'augment de franquícies
L'Ajuntament de Figueres ha fet un catàleg de les botigues històriques de la ciutat i els elements decoratius que considera que cal preservar. Amb aquest document, els tècnics municipals que l'han elaborat volen protegir elements de l'interior de les botigues que són singulars i que donen personalitat a la ciutat, la fan diferent. Es tracta d'aparadors, sostres, terres i altres elements que es vol intentar que no desapareguin.
Segons l'alcaldessa, Marta Felip, “estem en una transició d'un gran increment de botigues franquiciades”. De fet, en els últims anys han tancat diverses botigues històriques, sobretot a l'entorn de la Rambla. Segons Felip, les franquícies creen “llocs de treball, moviment i consum”, però l'increment de la presència pot fer perillar l'ànima del comerç de tota la vida. “Preservarem en tot el que puguem el comerç local. Hem elaborat un catàleg amb els elements de les botigues per protegir”, diu l'alcaldessa, que hi afegeix: “Volem que les botigues guardin la singularitat que feia diferent el comerç de Figueres.”
L'alcaldessa posa d'exemple el tancament de la joieria Llobet, del carrer Girona, al rovell de l'ou. Al local que ocupava la històrica botiga, s'hi obrirà una franquícia de Benetton. I l'Ajuntament ha intercedit per aconseguir que la companyia mantingui l'aire de la joieria. L'aparador i el sostre, en aquest cas. “La botiga mantindrà la sensibilitat. És possible fins i tot amb un franquiciat mantenir la singularitat”, diu l'alcaldessa. La idea és que quan es remodelin aquestes botigues amb elements singulars, aquests es puguin mantenir. “Si no, pot ser Figueres o qualsevol altra ciutat”, explica Felip.
Proposta consensuada
Ara el consistori presentarà aquest document als comerciants afectats i també a l'associació Comerç Figueres per mirar de consensuar la protecció que cal aplicar a les botigues històriques figuerenques. Fonts de l'Ajuntament han volgut deixar clar que el que fa el consistori és una proposta inicial però que el catàleg podrà variar en funció de les aportacions que facin els botiguers. No s'aplicarà si no és una mesura absolutament consensuada amb totes les parts.
Cal recordar que l'Ajuntament i l'associació de comerciants de la ciutat han tingut diversos desacords arran de la iniciativa del consistori figuerenc perquè les botigues obrin els diumenges aprofitant que la Generalitat va declarar l'excepcionalitat del municipi com a ciutat turística. L'alcaldessa, Marta Felip, va assegurar en una entrevista a aquest diari que és l'assignatura pendent que té el seu govern, però admet que segurament caldrà un canvi generacional a les botigues familiars perquè l'obertura els diumenges funcioni a ple rendiment. Ara pràcticament només obren les botigues franquiciades.
Precisament, l'Ajuntament de Barcelona acaba d'aprovar un pla per preservar les façanes, l'interior i, si es pot, també l'activitat de les botigues històriques, en vista del clam ciutadà que hi ha per protegir el paisatge urbà. A la capital catalana hi ha un centenar de botigues centenàries i desenes més de comerços oberts fa entre vuitanta i quaranta anys.
L'impacte econòmic dels grans esdeveniments
L'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Figueres ha posat en marxa un sistema per calcular l'impacte econòmic dels esdeveniments que s'organitzen a la ciutat. El Festival Internacional de Circ ha estat el primer esdeveniment en què s'han recollit dades. Ara s'analitzaran amb un programari que la consultoria Baldrick&Munitz (BIM) ha dissenyat per al consistori. Durant el festival del circ s'han fet 384 enquestes per conèixer diversos aspectes sobre els assistents a la mostra, com ara la procedència dels visitants, si pernocten a la ciutat i la despesa que hi han fet . El nombre d'enquestes permet arribar a un 95% de fiabilitat. També s'ha fet un recompte de les persones que assisteixen als actes, i s'ha calculat i analitzat el seguiment informatiu i publicitari que es fa als mitjans i els impactes a les xarxes socials. El primer tinent d'alcalde, Manuel Toro, argumenta la necessitat de posar en marxa una monitorització: “Creiem necessari conèixer la repercussió econòmica dels esdeveniments que es fan a la ciutat per poder adoptar decisions amb vista al futur.”
Precisament, Toro ha proposat als botigueres aprofitar l'afluència de gent que tenen esdeveniments com ara l'Acústica, la Mostra del Vi, la Firagri, la Fira del Primer de Maig, el Festival Còmic, les Justes del Rei Jaume, la Fira del Vehicle d'Ocasió (FIRAVO) i la fira Dizaina perquè les botigues estiguin obertes els diumenges. Es treballa amb la idea que es pugui obrir un total de dotze diumenges l'any, tot i que sense ser obligatori.