Serveis

PARTICIPACIÓ

Només s'han executat un terç de les obres previstes als barris de Girona

Una trentena dels projectes escollits en la consulta ciutadana del juliol del 2013 estan per fer

Representants d'entitats de veïns detecten frustració

L'Ajuntament de Girona només ha executat un terç de la quarantena de projectes triats pels veïns en el procés participatiu del 2013. Una trentena de les 45 obres escollides en la consulta ciutadana del 17 de juliol de l'any passat estan per fer.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, diu que l'any passat la tardana aprovació del pressupost va endarrerir l'execució dels treballs. Però representats d'entitats veïnals admeten que hi ha certa frustració pel fet que les obres escollides i votades no s'hagin fet.

Planas explica que aquest any han començat amb més antelació el procés: “L'any passat el pressupost es va aprovar al març, vam haver d'aprovar el reglament, cosa que ara no cal fer, i qualsevol procés de licitació dura almenys dos mesos. Ara les coses seran diferents.” Després de la trentena d'assemblees de barri, la previsió és fer la consulta ciutadana, d'un dia i mig, a finals del mes de maig.

La ludoteca

Pel que fa a les actuacions demanades pels veïns a partir de la votació del juliol de l'any passat, s'han fet, entre molts altres, la ludoteca del barri de Sant Pau, un local social per als veïns de Palau o la instal·lació d'uns jocs infantils a la zona verda al carrer Taialà. Però n'hi ha que no han començat o que ni tan sols tenen el projecte fet, com ara l'accés a la pujada de la Torrassa des del carrer de Sant Daniel o la instal·lació d'una escala mecànica al carrer Punta del Pi, a Montilivi. La regidora Planas explica que aquest any s'haurien de completar els treballs triats l'any passat.

El president de l'associació de veïns de Sant Ponç, Josep Maria Castañer, ha explicat que alguns dels conciutadans se senten “frustrats” pel fet que el projecte triat, l'adequació d'un espai d'esbarjo al sud del pavelló, valorada en 27.000 euros, està pendent. Castañer és alhora el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Girona i va participar dimecres en una segona trobada de la comissió mixta.

Als barris de Can Gibert i Santa Eugènia hi ha prevista una partida de 70.000 euros per al 2014. Però els representants veïnals tenen la intenció de destinar-los –si així ho escullen els veïns– a projectes socials i no pas a obres, segons explica el president de la mancomunitat dels veïns dels dos barris, Ramon Macaya.

L'any passat, la mancomunitat va invertir els 75.000 euros en projectes com ara l'escudella solidària o l'horta col·lectiva, o en la biblioteca de l'institut de Santa Eugènia, que es manté oberta perquè s'hi ha destinat una persona. “Més que projectes globals, nosaltres som partidaris de mesures concretes, com ara abaratir les quotes per a activitats de lleure”, destaca Macaya.

El representant veïnal considera que la implicació de la ciutadania i l'elecció de les inversions (o projectes) requereixen un període d'aprenentatge. Però a llarg termini –sosté Macaya– els veïns haurien de poder decidir la inversió i vetllar per la seva execució.

LES FRASES

L'Ajuntament vol agilitzar el procés, però és cert que hi ha certa frustració per les coses que no s'han fet
Josep Maria Castañer
president dels veïns de sant ponç i de la federació d'associacions
És un aprenentatge democràtic. No hi ha costum de votar, però n'hem d'aprendre tots, els uns i els altres
Ramon Macaya
PRESIDENT De la mancomunitat de veïns santa eugènia-can gibert

La CUP i Iniciativa volen més implicació municipal

Els regidors Jordi Navarro (CUP) i Núria Terés (ICV-EUiA) demanen més implicació de l'equip de govern per augmentar la participació de la ciutadania en la segona edició del procés participatiu.

Navarro troba que la comissió mixta “no és prou representativa”, i considera que l'èxit del procés depèn de “la implicació de la gent i també del fet que l'equip de govern hi posi més mitjans”. Veu el 2,27% de participació de la consulta del juliol del 2013 com “un punt de partida i no pas un fracàs”.

Terés considera que el model escollit és reproduir, amb les assemblees de barris, els plens municipals: “Es reprodueix la política institucional amb debats i votacions quan el que s'hauria de fer és, des de baix, que les entitats es moguin i es fomenti la relació.” Tant Navarro com Terés van participar el dimarts 11 en la reunió inicial de la comissió mixta, l'acta de la qual ja es pot consultar en el web de l'Ajuntament de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia