cultura

Un tàndem perfecte per a explicar la convulsa actualitat de València

Les periodistes Esperança Camps i Empar Marco presenten “Vertigen” una novel·la, que amb el rerefons del tancament de RTVV, s'endinsa en els últims esdeveniments de la ciutat

Una història absolutament real i absolutament inventada, que busca aproximar-se a la veritat des de la ficció, des del conscient i el subconscient

Quatre mans, però un sol cervell, moltíssimes hores de conversació, tota la complicitat possible entre dues amigues, que ho són des de fa 25 anys i un interés comú per contar tot el que va passar des de l'anunci del tancament RTVV són els elements que han fet possible Vertigen, que ha eixit hui a la venda.

Les periodistes Esperança Camps i Empar Marco han presentat a la premsa la novel·la que va començar a escriure's el 5 de novembre de 2013, data en què es va anunciar el tancament de la ràdio i la televisió públiques valencianes. “Estàvem a les portes de la Generaliltat i totes dues van coincidir que eren testimonis d'esdeveniments que s'havien d'explicar. No era sols una idea, era una necessitat de plasmar els esdeveniments que s'anirien succeint al llarg del vertiginós mes de novembre”, ha explicat Esperança Camps.

El lector, però, no trobarà una ficció sobre el tancament de RTVV. Aquest és sols un dels diversos escenaris que planteja un llibre amb nombroses trames i, que segons han explicat les autores s'escrivia més ràpid que alguns dels mateixos esdeveniments reals. “L'actualitat ens atropellava. Hi havia dies que a primera hora del matí ens trobàvem a la premsa notícies de fets que nosaltres havíem plasmat ja en el paper”, ha subratllat la corresponsal de TV3 al País Valencià, Empar Marco.

Realitat i emoció

Preguntades sobre “la realitat” o la possible identificació de personatges i fets del llibre, ambdues han coincidit a assenyalar que es tracta d'un ficció. “Fer ficció és crear mons possibles i per crear-ne disposem de material com el lèxic i també del que vivim, del que no vivim, del que ens imaginem que estem vivint, del que ens passa i no ens passa, i això és el que hi hem barrejat”, ha matisat Camps. De la seua banda, Marco ha confessat que s'ha sentit “còmoda” en un gènere tan diferent del que conrea habitualment. “El reportatge té uns límits i la literatura et permet crear escenaris, realitats i personatges. Però sobretot, una cosa molt important com són les emocions. I Vertigen és molt emocionant”, ha expressat Marco. Així mateix, també adverteix que no ha aprofitat la novel·la per a contar coses que no entrarien dins del gènere periodístic.

“La frase que més hem utilitzat durant l'escriptura ha sigut ‘Podem fer el que ens done la gana'. I la veritat és que ens hem divertit molt escrivint juntes i que ha sigut un regal”, han assenyalat. De fet, han explicat que no han discutit en cap moment. “Hem sigut molt respectuoses i hem parlat moltíssim. Aquestes són les claus per a poder fer un treball conjunt”, han insistit.

Marco, a més, ha explicat que l'experiència literària de la seua amiga i companya li ha aportat molta confiança a l'hora d'escriure i embarcar-se en el seu debut literari. Camps també ha tingut paraules d'agraïment per a la corresponsal, de qui ha subratllat la seua dedicació i “generositat infinita”.

Lectors

Les dues autores han explicat que Vertigen pot tindre una doble direcció de lectura, el lector relacionat amb el periodisme o bé un ciutadà alié al món periodístic. “M'interessa el que pot pensar la gent de fora del món del periodisme, que puguen entendre la novel·la sense haver viscut el dia a dia del Palau de la Generalitat o si els treballadors de RTVV es manifesten, jo crec que sense això també es pot entendre”, ha confiat Camps.

Marco ha expressat el seu desig que la novel·la siga llegida pels més joves. “Crec que estan desconnectats de l'actualitat i jo crec que és cabdal que s'interessen per les coses que estan passant”, ha convidat la periodista enllaçant amb un dels objectius de l'editorial Sembra Llibres. I és que com ha recordat l'editor Joan Carles Girbés, el País Valencià necessita parlar i reflexionar sobre la seua contemporaneïtat.

Sinopsi

El 5 de novembre de 2013 Andreas, un periodista grec, va arribar a València i es va trobar immers en un dels mesos més convulsos dels últims anys al país. Aquell mateix dia el govern valencià va decidir tancar Radiotelevisió Valenciana al cap de poques hores de conéixer la sentència del Tribunal Superior de Justícia que anul·lava l'ERO amb què van ser despatxats prop de mil empleats. Hi va haver manifestacions al carrer, revoltes televisades, reunions secretes o públiques o totes dues coses a l'hora. El reporter, que havia treballat en la televisió pública del seu país, ho va reviure tot de ben a prop. I hi va saber dels despropòsits i tripijocs polítics, del descrèdit dels mitjans públics, i de les activitats coercitives dels grups d'extrema dreta, amb qui topa.

Vertigen té la mirada del periodista grec i d'Esperança Camps i Empar Marco. Totes dues són periodistes que han viscut i han sentit des de diferents perspectives el tancament de la ràdio i la televisió valencianes. Una com a redactora de RTVV i l'altra com a corresponsal de TV3. Aquest doble punt de vista s'ha posat al servei de la narració. Una història absolutament real i absolutament inventada, que busca aproximar-se a la veritat des de la ficció, des del conscient i el subconscient.

Les autores

Esperança Camps és periodista de RTVV des del 1989. Va resultar afectada per l'ERO. Té publicades un bon grapat de novel·les com ara Enllà de la mar, Quan la lluna escampa els morts, El cos deshabitat o Col·lecció particular. Ha guanyat els premis Joanot Martorell, Ciutat d'Alzira, Vicent Andrés Estellés, El lector de l'Odissea i Ciutat de Xàtiva.

Empar Marco ha treballat en l'administració valenciana, en la revista Dise de la Universitat de València i en RTVV en els seus inicis. Ha sigut corresponsal de Catalunya Ràdio, l'Avui, La Vanguardia i, des de fa onze anys ho és de TV3.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]