González afirma que volia fer “inviable” l'hotel del Palau
L'exregidora de Ciutat Vella explica a l'Audiència que ha presentat una denúncia per “seguiments i intimidacions” comesos abans del judici
L'advocat autor dels convenis també va cobrar d'Olivia Hotels
L'exregidora de Ciutat Vella i independent pel PSC Itziar González va explicar ahir al tribunal de l'Audiència de Barcelona, que jutja el suposat tràfic d'influències entre els càrrecs del Palau de la Música i l'antiga cúpula municipal d'Urbanisme, que va intentar minimitzar l'impacte de l'hotel del Palau al barri, al qual la majoria de veïns s'oposaven. “Al final, vaig intentar fer-lo inviable econòmicament i per volumetria”, va arribar a assegurar. L'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo i el diputat de la CUP David Fernàndez eren entre el públic que va anar a donar-li suport.
Davant la seva actitud, González va refermar que va rebre, des de l'estiu del 2007 fins al maig del 2010, quan va dimitir, “pressions, insistències i manipulacions”, sense concretar persones, perquè no posés més pals a les rodes a aquest projecte, i que li feien arribar cartes que Fèlix Millet, expresident i lladre confés del Palau, enviava al llavors alcalde, Jordi Hereu, o als consellers de la Generalitat. En aquest sentit, l'exregidora va informar a la secció cinquena que el 21 de març passat va presentar una denúncia al jutjat de guàrdia perquè ha estat objecte de “seguiments i intimidacions” des que es va iniciar el judici del fallit hotel del Palau.
González va detallar que el seu antecessor, el regidor Carles Martí (PSC), ja va alertar-la de les seves “reticències” al projecte. Hi va afegir que es volia “córrer massa” i que semblava “un xec en blanc”. Va acceptar treballar “en aquest equip publicoprivat”, en el qual hi havia els imputats Carles Díaz, arquitecte, i Ramon García-Bragado, tinent d'alcalde d'Urbanisme, del qual va dir que va acceptar la seva proposta d'iniciar un procés de participació ciutadana del pla.
“Va ser un error admetre la invariable de l'hotel”, va confessar González, que hi va afegir que va trencar amb el seu equip de govern quan va saber “per un article d'Anna Ballbona” que la propietat dels solars era d'Olivia Hotels i no del Palau. “Em sentia enganyada i vaig demanar que es derogués el pla, i García-Bragado va dir que no. I com que l'alcalde no em va contestar, vaig marxar”, va cloure l'exregidora.
Un exmagistrat en el cas
Abans, va declarar l'advocat Lluís Saura, soci del bufet de Roca Junyent, el qual va respondre al tribunal que “va ser magistrat molts anys”, quan la presidenta li va exigir concreció en les respostes.
Saura va admetre que va redactar les “matrius” dels dos convenis, els documents de transmissió de propietats entre el Palau i Manuel Valderrama d'Olivia Hotels, i que va revisar la memòria enviada a l'Ajuntament, on encara es feia constar que el Palau era el titular dels solars. L'advocat va afirmar que “s'imaginava”, tot i “no tenir-ne la certesa”, que els caps municipals i Díaz sabien que Valderrama era l'amo dels solars. Saura va haver de detallar que va cobrar 7.000 euros al Palau i 8.000 a Valderrama per les seves gestions.