Editorial

El rei no surt del guió previst

Felip VI no surt del guió previst, sobretot pel que fa als anhels dels catalans. No ho va fer durant el seu primer discurs a Madrid, i no ho va fer ahir a Girona, en la seva primera visita oficial a Catalunya. Una preferència que cal atribuir més a la casualitat –Felip tenia prevista la visita a l'agenda de feia temps–, que no pas a un estricte gest de bona voluntat cap a Catalunya. És en aquesta línia que cal entendre també les paraules del rei ahir a Girona, amb un discurs previsible i complaent amb aquells que pensen que Felip VI pot treballar per refer ponts entre Catalunya i Espanya. Però, tot i les picades d'ullet cap als catalans, un ús ampli de la nostra llengua i el respecte expressat cap a aquesta, Felip VI no va sorprendre els molts catalans que creuen que Catalunya té tot el dret a decidir el seu futur fora d'Espanya i de la seva monarquia.

Pel que fa a la llengua, l'esquer que sembla que ha trobat el nou rei per intentar acontentar els catalans, què més seria desitjable i exigible de la primera autoritat de l'Estat? D'altra banda, amb els forts atacs que està rebent el català arreu, les paraules de Felip són, fins i tot, ben toves. Però potser ja seria esperar massa del rei que es pronunciés en aquest sentit quan, de fet, la Constitució fa més de trenta-cinc anys que proclama el respecte i la protecció del català i cap govern espanyol l'ha complert.

Felip VI va dir ahir a Girona que es proposa fer més present la Corona a Catalunya. Fa tard. Pel que hauria de vetllar ara mateix és perquè, tal com va prometre el 1992, Catalunya pugui ser el que els catalans vulguin. I un primer pas perquè això sigui així és que ho puguem expressar a les urnes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia