Quan el bé i el mal lluiten dalt de l'escenari
L'obra original de Ramon Pàmies ‘L'Estel de Natzaret' es fa a Calella ininterrompudament des del 1904
La Joventut Artística de Calella va agafar el testimoni d'altres grups i dirigeix la peça des del 1946
que no s'obre quan ha
de desaparèixer Satanàs
“Poques són les famílies calellenques que no tenen o han tingut algun membre que hagi aparegut als Pastores, ja que aquest és un espectacle molt popular.” Són paraules d'un gran home de teatre, Joan Cordón, que l'any 1997 va recopilar al llibre Amunt el teló la llarga, llarguíssima, trajectòria escènica de la coneguda ciutat del Maresme. De fet, la crònica recull que L'Estel de Natzaret, original de Ramon Pàmies i amb música de mossèn Miquel Ferrer, compost el 1891 i estrenat el 1903, està tan arrelat a Calella que acumula 110 anys de representacions, sense haver fallat ni un sol any a la seva cita nadalenca. Aquest drama líric, fruit d'una revisió del gènere dels Pastorets que es va posar de moda a principi del segle XX, recupera l'eterna disputa entre el bé i el mal encarnat pels personatges de Satanàs i els àngels Gabriel i Miquel, que tenen l'home com a fruit de les seves baralles. Paral·lelament, l'obra recrea els dies previs al naixement de Jesús i com l'arribada del nou Messies canvia la tranquil·la existència de la gent humil que l'envolta. “Les primeres representacions dels Pastorets, les feien només homes, fins i tot en el paper de la Mare de Déu, perquè la presència de dones dalt de l'escenari estava prohibida”, explica l'actual president de la Joventut Artística de Calella, Francesc Playà. El grup és l'últim hereu de la tradició teatral del municipi, que des dels anys vint del segle passat i fins a la Guerra Civil va tenir fins a quatre companyies amb escenari propi: El Casino Calellenc, La Pau Social, La Cultural i La Llevantina Calellenca. “L'Estel de Natzaret és una peça escrita per a papers masculins i hi vam haver d'introduir certs canvis per normalitzar la situació”, recorda l'actriu i vocal de l'entitat Maria Rosa Serra. Quan la peça va començar a ser representada per la Joventut Artística de Calella, l'any 1946, els àngels Gabriel i Miquel van començar a tenir veus de dona “i així ha continuat fins ara”. Serra afegeix que amb els anys el text original, “de més de tres hores de durada”, s'ha anat retallant “fins arribar a gairebé les dues hores i mitja”. “És una obra familiar i fer que la mainada estigui asseguda durant tres hores era pràcticament impossible”, apunta l'actriu.
Paral·lelament a la modificació d'algunes de les escenes, cada any intenten incorporar-hi novetats que, “sense perdre gens ni mica l'essència del vers”, que mantenen intacte, adapten “als nous temps”. Números de ball, escenografies més modernes, algun efecte especial... “Pensats perquè mantinguem la fidelització del públic i, alhora, els sorprenguem any rere any.”
L'Estel de Natzaret es representa sis vegades durant les dates de Nadal i s'ajunten dalt de l'escenari unes cent trenta persones, de les quals una seixantena tenen text per dir. Playà assegura que no hi ha problemes per omplir cadascuna de les representacions i Maria Rosa Serra afegeix que fa pocs anys que la darrera, que es fa després de Cap d'Any, és la que té més públic. “Suposem que molta gent pensa que ja hi haurà temps per venir i els vénen les presses l'últim dia”, considera. I pel que fa a modernització del text de Pàmies? “No creiem que sigui adequat, perquè parlem d'una tradició tan arrelada, amb tanta gent que es coneix el vers fil per randa, que estem convençuts que un canvi d'aquestes característiques no s'entendria”, manté la vocal de la Joventut Artística de Calella. Aquesta fidelitat a l'obra original suposa començar a fer els assajos al mes de novembre. “Els actors que conserven el paper només l'han de refrescar, però quan algun d'ells s'estrena ha de començar de zero i memoritzar tant els versos com les posicions dalt de l'escenari”, assenyala Francesc Playà.
Papers guanyats a pols
Molts dels actors que van començar com a figurants vestits de pastors en alguna de les escenes de L'Estel de Natzaret han acabat donant vida a algun dels personatges clau del drama. Tot i això, i al contrari del que pot passar en altres llocs, a Calella ningú té un paper protagonista si no se'l guanya a pols. “Els personatges no passen de pares a fills perquè sí i tothom ha de demostrar que pot fer una bona interpretació, perquè està en joc tota l'obra”, comenta Maria Rosa Serra. I quins són els papers més agraïts? Algú podria pensar que es tracta de la parella de pastors babaus, Jonàs i Mataties, o de Naïm, el fill traïdor que s'ha endut els diners de casa empès per Satanàs i que torna al cap del temps per demanar perdó llançant-se als peus del pare. “Són textos complicats, és veritat”, diuen els responsables de la Joventut Artística de Calella, però tots dos coincideixen a destacar que el pal de paller de l'obra és Satanàs. “Demana no tan sols una bona veu i un domini de l'expressivitat, sinó que és el personatge en qui recau el pes de tota l'obra i que està més temps dalt de l'escenari”, diu Serra. Precisament, a Calella encara es recorden les interpretacions històriques del cap de les forces infernals fetes per Joaquim Noheras. Una veu profunda i modulada que feia esfereir els més petits i que es va posar en la pell del personatge durant 50 anys. Serra precisa que en aquest cas sí que es pot parlar de llegat teatral: “El nét de Joaquim Noheras, en Pau, ha recollit el testimoni del seu avi i ara també fa de Satanàs.” Normalment, segons defensen des de la Joventut Artística de Calella, hi ha diferents actors i actrius que fan torns per interpretar el mateix paper. “És una bona manera de donar una oportunitat a tothom”, asseguren, i destaquen la implicació i el compromís d'actors i actrius quan es tracta de garantir totes i cadascuna de les representacions, “malgrat que representa un sacrifici en unes dates tan assenyalades com són les de Nadal i Reis”.
Durant aquests anys, la posada en escena de L'Estel de Natzaret ha acumulat un bon grapat d'anècdotes “que s'han intentat superar amb rapidesa i imaginació”. Una de les més habituals està relacionada amb la trapa de l'escenari per on desapareix el dimoni i d'on surten les flames de l'infern. “Més d'una vegada ens ha fallat i Satanàs ha hagut d'anar fent voltes fins que hem resolt el problema”, recorda Serra. Francesc Playà afegeix les ocasions en què algun pastor o algun diable ha sortit amb les ulleres posades o quan algun dels actors ha oblidat el text i ha hagut d'inventar-se'l per sortir del pas amb més o menys encert. “També ens trobem amb figurants que són molt alts i que es col·loquen malament i tapen l'escena al públic”, comenten, i afegeixen que, malgrat tot, “l'obra no es pot aturar sota cap concepte”.
Un futur garantit
Amb centenars de representacions de Pastorets a les espatlles i amb un bon grapat més d'obres posades en escena, el futur de la Joventut Artística de Calella està garantit. Maria Rosa Serra i Francesc Playà asseguren que les noves generacions pugen amb molta empenta. En aquest sentit, cada any una de les dues estrenes de la companyia està pensada per al lluïment dels més joves. A banda d'això, la Joventut Artística de Calella manté viu el Concurs de Teatre Amateur Premi Ciutat de Calella, que enguany ha celebrat la 50a edició amb un públic fidel i uns participants de qualitat. “El teatre està plenament consolidat, amb més de dos mil espectadors per temporada que ens esperonen a continuar”, considera el president de l'entitat. La seu del grup, el Teatre Orfeó Calellenc, data del 1927, té 226 localitats i és un dels espais culturals amb més demanda a la ciutat per fer-hi tot tipus d'activitats.
JOVENTUT
ARTÍSTICA
DE CALELLA
ANY DE FUNDACIÓ:
1943
POBLACIÓ:
CALELLA
NOMBRE DE SOCIS:
212