Medi ambient

Presenten un producte per acabar amb el morrut roig

Una empresa sorgida de la Universitat d'Alacant troba un fong que mata l'escarabat sense danyar la palmera ni la resta d'insectes

Els pròxims dies visitaran les comarques gironines

Glen Biotech, una empresa sorgida de la Universitat d'Alacant, ha tret al mercat un producte sostenible per acabar amb el morrut roig (Rhynchophorus ferrugineus). Es tracta d'un fong (Beauveria bassiana) que es menja l'insecte per dins sense danyar la resta de l'ecosistema. “És innocu per a nosaltres, per a altres insectes i per a les palmeres, però, en canvi, és mortal per al morrut roig. El vam trobar a Elx matant de manera natural l'insecte i nosaltres el produïm per aplicar-lo sense aigua”, explica la gerent de Glen Biotech, la biòloga Berenice Güerri. L'equip de l'empresa serà, aquesta setmana que ve, a les comarques gironines fent diverses visites amb associacions i ajuntaments per presentar-los el producte i també el seu programa de lluita integral contra l'insecte. “Els productes miracle no existeixen”, aclareix Güerri, que recorda que de “pocions màgiques contra el morrut roig, n'han sortit moltes”, i destaca que “l'important és seguir un pla de maneig integral” i fer un “diagnòstic previ” en cada zona i palmera. En aquest sentit, explica que el fong és “una eina important” que s'ha de sumar al pla més general. “Hem de fer el que cada palmera necessita, no el mateix tractament de xoc a totes, perquè no estan afectades igual”. Així, Güerri opina que “no hi hauria d'haver un calendari únic anual per a totes”.

Glen Biotech ofereix cursos de formació per a jardiners i professionals per explicar-los el seu pla integral. Els que s'havien de fer a Girona els propers dies s'han posposat al setembre per les vacances, però s'han mantingut les reunions amb associacions i ajuntaments.

Controlar, no eradicar

La responsable de Glen Biotech deixa clar que, en cap cas, es tracta d'eradicar la plaga, cosa que creu impossible, sinó de controlar-la: “Eradicar és una paraula que no s'hauria d'usar. Voldria dir que no tornaríem a tenir mai cap morrut roig i això és impossible. La paraula és controlar-la. Eradicar el morrut és impossible, però controlar-lo, en el sentit de no perdre palmeres, no.”

El primer cas de palmera afectada pel morrut roig a les comarques gironines va ser el 2008 a Hostalric. Segons l'última estadística del servei de sanitat vegetal de les comarques gironines, hi havia 1.150 palmeres afectades en 58 municipis. La xifra és del novembre –després se n'ha abandonat el recompte per la impossibilitat de mantenir-lo al dia– i es considera que ara està molt superada.

LA XIFRA

1.150
palmeres
afectades hi havia a la demarcació en l'últim recompte del novembre. Ara es calcula que en són moltes més.

LES FRASES

Eradicar el morrut és impossible, però controlar-lo, en el sentit de no perdre palmeres, no”
Berenice Güerri
biòloga. gerent de glen biotech
Els productes miracle no existeixen. El nostre és una eina important, però que cal sumar a un pla de maneig integral, que és el més important
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia