Educació

Escola adverteix que la consulta d'Educació sobre la llengua vulnera la llei de protecció de dades

L'entitat està preparant un recurs al TSJ sol·licitant la suspensió cautelar de l'ordre aprovada ahir

Apunta que la pregunta és enganyosa i invaeix l'àmbit privat

Escola Valenciana reitera que la consulta a les famílies “clara i legal” sobre la llengua d'ensenyament ja es realitza quan aquestes fan la preinscripció per a matricular, un document on han d'assenyalar en quin programa volen que estudien els fills i filles. “Estem completament a favor de totes les mesures per a potenciar la participació de les famílies en les decisions dels centres, el que no podem tolerar és la manipulació de les famílies per part de la Conselleria d'Educació i això és exactament la consulta destarifada”, ha declarat el president de l'entitat, Vicent Moreno.

Després de fer una primera anàlisi a l'ordre que desplega el procediment d'autorització del projecte lingüístic de centre que inclou en l'article 5 la polèmica consulta a les famílies i la quinta disposició addicional on es pregunta sobre la llengua habitual de l'alumnat, el gabinet jurídic d'Escola Valenciana està preparant un recurs al TSJ sol·licitant la suspensió cautelar de l'orde.

Així mateix l'entitat cívica li lliurarà a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades el recurs que va a presentar al TSJ valencià perquè valore si la Conselleria d'Educació infringeix la Llei orgànica de Protecció de Dades (LOPD). El gabinet jurídic d'Escola estima que la suposada “consulta telemàtica” vulnera l'article 7.4 de la Llei de protecció de dades i ataca la privacitat de les persones en el moment que es demanen dades personals per a un fitxer no autoritzat per la citada Agència. Si s'infringeix la LOPD les sancions al govern valencià poden ascendir als 600.000 euros segons l'article 44 d'aquesta llei.

L'entitat cívica considera que la suposada consulta que ha promogut la consellera d'Educació ha sobrepassat tots els límits de la legalitat pel fet que, més que una consulta, “suposa un control de les preferències lingüístiques de les famílies fora de l'àmbit educatiu”.

“La Consellera d'Educació no fa els deures. El que caldria que estudiara és totes les peticions del que marquen les famílies en primera opció quan volen matricular els fills : si marquen PPEC o PPEV. Si fa els deures se n'adonarà de l'enorme quantitat de famílies que marquen en primera opció valencià i els fills no poden estudiar en PPEV perquè la Conselleria d'Educació no oferta suficients places. Sabem que cada any, si la consellera atenguera a la primera opció de les famílies milers d'alumnes més estudiarien en valencià, en el programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià”, ha dit Moreno.

Cartells polèmics

La campanya informativa són uns cartell que l'Administració educativa obliga a penjar als taulers d'anuncis dels centres. Uns cartells on es diu a les famílies que opinen què prefereixen: valencià-anglés o castellà-anglés. Des d'Escola es considera totalment il·legal aquesta qüestió, primer perquè per a definir la pregunta no s'ha consultat a institucions com l'AVL o el Consell escolar autonòmic. La segona raó és d'extrema gravetat, ja que la Conselleria d'Educació fa esment a programes educatius inexistents: valencià-anglés, castellà-anglés. “No sabem ben bé si es que es refereix a programes educatius inexistents o parla de preferències lingüístiques en general de la gent, perquè això tampoc està clar”, ha valorat Moreno. “Diem prou a tanta incoherència, les famílies volen valencià, anglés i castellà, sense excloure cap llengua, ni les oficials ni l'estrangera, la pregunta és tramposa, enganyosa i il·legal”, ha explicat el president d'Escola.

La llengua habitual

Una altra qüestió sobre la qual l'entitat cívica demana la suspensió cautelar de l'orde és per la quinta disposició addicional on es pregunta sobre la llengua habitual de l'alumnat, que obliga les famílies a comunicar si la llegua habitual dels seus fills i filles és el castellà o el valencià. Des d'Escola es considera que aquesta mesura és una intromissió en la vida privada, ja que la llengua que s'usa fora de l'escola no és competència d'Educació.

Recomanacions

Per què Escola recomana a les famílies la no participació en la consulta? Perquè no és vinculant. “No és veritat que en aquesta consulta les famílies decidisquen res. La consulta no és vinculant, només expressen una opinió que pot ser considerada o no segons el criteri d'Educació. No hi ha recompte de vots perquè és telemàtica. No marca un mínim de participació perquè siguen vàlids es resultats de les opinions, tal com es fa en qualsevol votació democràtica. Per tot aixpò manquen les mínimes garanties democràtiques”.

En segon lloc, crea confusió. “No és cert que les famílies puguen triar tal com anuncien els cartells entre valencià/anglés o castellà/anglés. Eixos programes no existeixen en el sistema educatiu valencià. Ningú pot triar no estudiar castellà o no estudiar valencià. La consulta és enganyosa.

I per últim, no s'ha informat. “No existeix cap campanya informativa real a les famílies sobre els programes educatius i els seus resultats. Penjar un cartell o facilitar un full a l'alumnat no és suficient. A més la data de votació telemàtica, el 19 de desembre, quan els centres educatius estan preparant les festes de Nadal, és absolutament inapropiada”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]