Infraestructures

Un pont de 135 metres al Ter unirà Bescanó i Sant Gregori

reclamació

Una estructura permanent per passar d'un municipi a l'altre havia estat llargament reivindicada pels veïns i pels usuaris de les rutes verdes

Es començarà a fer a la tardor i es preveu que s'acabi a finals de la primavera

Una passarel·la de 135 metres de llarg, per damunt del riu Ter, unirà aviat els municipis de Bescanó i Sant Gregori. Els dos consistoris van presentar ahir el projecte definitiu d'una obra llargament reivindicada, tant pels mateixos municipis com pels caminants i ciclistes usuaris de la via verda de la ruta del Carrilet i de les rutes verdes de la vall de Llémena.

La passarel·la es construirà a la zona de la granja d'en Batllori, de Bescanó. Estarà uns 25 metres riu avall des del lloc on hi ha actualment el gual provisional de l'empresa Àrids Sant Gregori. Molts vianants i ciclistes han fet servir aquest gual des que es va crear, el setembre del 2010, per passar d'una banda a l'altra, tot i que la finalitat per la qual es va construir i se'n va autoritzar l'ús era l'empresarial.

Té, a més, un caràcter provisional, fet que va portar els usuaris a reclamar la creació d'un pas permanent i d'accés autoritzat a persones que anessin a peu o en bicicleta.

La passarel·la estarà sostinguda per dues piles centrals separades per 66 metres. Des de cadascuna d'aquestes piles fins a les bases dels dos extrems hi haurà 34,5 metres. El pont tindrà una amplada màxima de 3,5 metres i una de mínima d'1,5 metres. S'hi accedirà a través de rampes i el paviment de formigó raspallat.

La nova infraestructura es preveu que es comenci a construir a la tardor, i podria estar acabada a les acaballes de la primavera de l'any vinent. L'alcalde de Bescanó, Xavier Soy, va dir que ja tenen els permisos per iniciar les obres, tant “de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) com del Departament d'Agricultura”, i que “aviat” es podrà fer la licitació. Encara faltarà, però, “un tràmit” que haurà de dur a terme la comissió d'Urbanisme. Els dos ajuntaments estan “a punt” de signar el conveni amb la Generalitat.

El cost de l'obra serà de 568.588,83 euros. Fins a 200.000 euros els aportarà el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, 100.000 euros més aniran a càrrec de la Diputació de Girona i la resta del finançament l'aportaran els dos ajuntaments.

Dues ubicacions

Els alcaldes han acordat que la gestió tècnica, administrativa i de control de tota l'obra es farà des del consistori de Bescanó “per facilitar l'operativitat”. Per a la construcció de la passarel·la es va tenir en compte una altra ubicació, a part de l'escollida. Es tracta de la zona del pas de la Barca, situada uns centenars de metres riu amunt. Aquest punt havia estat l'antiga connexió entre els dos municipis –en aquest cas, per portar els veïns en barca des d'una banda del riu fins a l'altra–, però va desaparèixer definitivament ara fa quaranta anys, el 1974. Aquesta ubicació es va desestimar per recomanació del Departament d'Agricultura i per l'ACA, “per no trencar l'harmonia ecològica” d'aquest espai natural de les Riberes del Baix Ter.

L'actual gual que hi ha a la zona és propietat de l'empresa Àrids Sant Gregori, que el fa servir per al trasllat de terres a les instal·lacions que tenen a Sant Gregori. Aquest pas, seguint indicacions de l'ACA, es va construir de manera que en cas de riuada s'ensorrés fàcilment, a fi de no convertir-se en un obstacle en cas de crescuda. Aquesta situació s'ha viscut en diverses ocasions. De fet, durant l'últim episodi de pluges que va incrementar el cabal del Ter, el desembre passat, es va endur el gual. Les pròximes setmanes es tornarà a construir.

LES XIFRES

66
metres
farà l'ull central de la passarel·la. A banda i banda, hi haurà dos ulls laterals de 34,5 metres cadascun.

LES FRASES

15
graus
cap a l'exterior de la passarel·la serà la inclinació dels pòrtics laterals, per facilitar el pas de bicicletes.
16
metres
serà la longitud de cadascuna de les dues rampes d'accés a la passarel·la, a banda i banda del riu.
Se satisfarà la vella aspiració dels dos pobles de tenir un punt d'unió a través del riu Ter
Xavier Soy
alcalde de bescanó
[El pont] permetrà donar un nou impuls a una zona d'un elevat potencial gastronòmic, natural i cultural
Quim Roca
alcalde de sant gregori
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia