Educació

Diagnòstic de l'ESO per obligació

La pressió dels professors i el govern perquè cap alumne boicotegi les proves de quart dissuadeix els estudiants rebels

L'avaluació d'ahir i avui té un impacte molt relatiu en instituts amb un fort absentisme

Els centresde secundària han dedicat diversos dies a preparar els exàmens de competències bàsiques

Mai com ara les proves d'avaluació de les competències bàsiques d'ESO, que estan cridats a fer entre ahir i avui més de 66.000 alumnes de quart curs, havien suscitat tanta polèmica. Per evitar que passés com l'any passat, en què centenars d'alumnes es van negar a fer les proves en senyal de protesta contra les retallades i les lleis educatives, el Departament d'Ensenyament va decretar, a última hora, l'“obligatorietat” de tots els alumnes de fer els exàmens i de repetir-los en cas que els deixessin en blanc, com van fer ahir 42 estudiants, o en cas que no assistissin a classe, com van fer 37.

Els sindicats d'estudiants es van queixar de la “pressió” que han rebut els últims dies per part dels professors, que han condicionat una part de la nota de la seva assignatura al resultat de l'avaluació de les competències bàsiques, i d'Ensenyament, que haurien pervertit, segons el seu parer, el caràcter purament diagnòstic de les proves.

El cert és que en els últims anys els centres de secundària han donat una rellevància especial a aquesta avaluació i molts instituts han dedicat diverses sessions a preparar-les. Per a la major part dels professors les proves són una eina útil per veure, des d'una òptica externa, els punts forts i les mancances del centre.

Per a altres, però, tenen una utilitat més relativa. “La prova ens dóna informació sobre el nivell dels alumnes en cadascuna de les matèries avaluades [llengües i matemàtiques], però, en el nostre cas, els resultats són molt poc representatius”, explica Xavi Celma, cap d'estudis de l'institut Cristòfol Colom, del barri del Bon Pastor de Barcelona, un centre de majoria d'alumnes gitanos, amb un fort absentisme. De la vintena d'alumnes de quart d'ESO –explica la directora, Carme Blasi–, ahir només nou van fer els exàmens, i això que se'ls va remarcar que “les proves són molt importants” i es va trucar als pares per transmetre'ls-ho.

Els qui hi van anar, però, “s'han pres les proves seriosament”, assegura Celma, i ahir se'ls veia molt concentrats en la seva tasca. “El més pesat ha estat haver d'escriure, les activitats han estat més fàcils”, comentaven els alumnes sortint de la prova de català. Els estudiants van haver d'analitzar un text adaptat de Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, i fer una redacció sobre com seria un dia sense internet. En la prova de matemàtiques, la seva tasca era resoldre problemes basats en situacions quotidianes. Avui els estudiants faran les proves de llengua castellana i anglès.

A partir del 7 d'abril els centres rebran els resultats, que serviran per introduir millores en les matèries en què els alumnes van més justets. “En el nostre cas, els resultats fluctuen en funció dels alumnes que aquell dia han vingut a l'institut i han fet les proves”, explica Celma. Malgrat tot, els professors no defalleixen i aquest curs han començat a treballar per projectes (ara en tenen en marxa un anomenat La volta al món en 80 dies) per mirar de “capgirar” la situació. De moment, encara no tenen resultats, però sí que han detectat més “interès” dels alumnes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]