Política

Pròrroga de dos mesos

CiU i ERC tiren endavant la tramitació de la llei electoral i insten el PSC a sumar-se al consens

El debat evidencia que el recompte únic dels vots allunya els partits de l'acord

El text s'hauria d'aprovar abans del juliol

CiU i ERC, amb l'assentiment d'ICV i la CUP, van facilitar ahir la tramitació d'un esborrany de llei electoral perquè en els pròxims dos mesos es pugui arribar a un acord, sobretot amb el PSC, perquè Catalunya disposi d'una norma pròpia que reguli les eleccions catalanes. Però, un cop més, el debat va constatar que les posicions entre el PSC, d'una banda, i CiU i ERC, de l'altra, estan força allunyades a causa del sistema electoral que s'hauria d'emprar per traduir els vots en escons d'una manera més proporcional a l'actual. Altres apartats de la llei com ara l'estalvi en la despesa, la retribució dels diputats en funció de la dedicació, la tramesa única de les paperetes, la sindicatura i el vot anticipat no han estat prou engrescadors perquè el PSC o el PP s'hi sumin. Tanmateix, els socialistes es van mostrar ahir disposats a aplicar-los a través d'un acord polític. “No necessitem una llei per fer això ”, va dir Corbacho.

Així doncs, la línia vermella que ni els uns ni els altres estan disposats a traspassar és el recompte nacional de vots, o la circumscripció única, defensada ahir a ultrança pel PSC, el PP i C's com l'únic mètode que garanteix que un vot a Figueres valgui el mateix que a Barcelona.

El paper dels territoris

CiU i ERC, però, van assenyalar que aquest model provocaria una pèrdua de poder de decisió dels territoris, ja que, si bé el nombre de diputats per demarcació seria el mateix que en l'actualitat, la seva assignació per partits dependria del recompte nacional. “Això pot provocar que partits polítics sense implantació en un territori determinat hi puguin obtenir representació”, valorava el diputat de CiU i relator de la llei, Lluís Corominas.

Va ser aquest diputat i el seu homòleg al PSC, Celestino Corbacho, els que van protagonitzar els moments més polèmics del debat amb retrets mutus de manca de voluntat política per arribar a un acord que requereix de noranta diputats.

El primer dard el va llançar el diputat del PSC, Celestino Corbacho, en la seva intervenció per defensar el text alternatiu a la proposta consensuada per CiU, ERC, ICV i la CUP, que, precisament per la manca d'acords, van decidir no incloure el sistema electoral en el debat d'ahir. Corbacho els ho va recriminar, va acusar-los d'actuar amb presses i va culpar directament els nacionalistes de voler mantenir l'actual sistema de la Loreg perquè “els ha premiat amb més diputats sense haver de guanyar-los a les urnes”, va etzibar. “Aquest to del PSC és el que hem tingut al llarg de la ponència, sempre a la contra”, va respondre Corominas. El diputat d'ERC Roger Torrent lamentava el “festival de retrets” en què alguns partits havien convertit el debat mentre que el company d'hemicicle, Quim Arrufat (CUP) ho qualificava de “focs d'artifici” i “disputa d'escons”. “Vostès han vingut aquí amb la calculadora”, lamentava.

Les fórmules per distribuir els escons que van presentar el PSC, ICV i el PP no van prosperar, per la qual cosa és, finalment, el text de CiU, ERC, ICV i la CUP el que servirà a partir d'avui per reprendre unes negociacions que aconsegueixin els dos terços de diputats. “Ens hi juguem el prestigi i la dignitat d'aquesta cambra”, va emfatitzar el diputat republicà. Per CiU només hi ha dos camins: “O ens quedem amb la llei antiga i un sistema que no vol ningú o fem una llei moderna i incorporem les llistes desbloquejades”, va demanar Corominas. “Volem negociar i que hi hagi llei”, assegurava el diputat d'ICV, Jaume Bosch, defensor també del recompte únic com a element que ajuda a “enfortir la cohesió nacional de Catalunya”. “El PSC té la millor disposició”, assegurava Corbacho. “Ara hem de rematar la feina i tenim dos mesos”, sentenciava Corominas.

LES FRASES

El territori ens vota perquè hi som i no admetrem que el territori no esculli els seus propis diputats
Lluís Corominas
diputat de ciu
La proposta impulsa la transparència, la participació i la regeneració democràtica
Roger Torrent
diputat d'erc
El recompte únic és fonamental per corregir les distorsions que presenta l'actual model
Santi Rodríguez
diputat del pp
Les llistes desbloquejades són una bona proposta que ningú més s'ha atrevit a plantejar
Jaume Bosch
diputat d'icv
Vostès [a CiU] no estan disposats a canviar un model que tan bons resultats els ha donat sempre
Celestino Corbacho
diputat del psc
A tots els preocupa més rapinyar escons que el fet que els immigrants no poden votar
Quim Arrufat
diputat de la cup
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia