El Fòrum Impulsa es renova com a espai d'oportunitats
La gironina Olga Felip, Héctor Colunga, Samuel Sánchez, Bernat Ollé i la Fundació del Secretariat Gitano van recollir ahir el Premi FPdGI
Graça Machel fa una crida a joves i dones a canviar el futur
La sisena edició del Fòrum Impulsa va arrencar ahir a Girona amb l'entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona (FPdGI) amb el reconeixement de l'arquitecte gironina Olga Felip amb el premi Arts i Lletres, l'asturià Héctor Colunga en la vessant social per la seva trajectòria emprenedora, el terrassenc Samuel Sánchez en l'àmbit de recerca científica per la investigació pionera amb nanorobots autopropulsats, el reusenc Bernat Ollé, en la categoria d'empresa, i a la Fundació Secretariat Gitano com a entitat.
El Fòrum Impulsa s'ha renovat amb la voluntat d'adaptar-se millor a les necessitats dels joves i facilitar l'intercanvi d'idees entre premiats, ponents i participants. El monarca espanyol va voler destacar precisament en el seu discurs de tancament de la cerimònia que la reformulació del fòrum gironí s'ha fet per convertir “en Fòrum de les teves oportunitats” dirigint-se als més de 800 joves participants.
La cerimònia d'entrega es va iniciar amb el discurs inaugural de l'activista a favor dels drets dels nens i de les dones, Graça Machel, que va aprofitar la conversa amb Xavier Aldekoa per fer un clam cap als joves “perquè no tinguin por de la diferència i l'abracin”, així mateix, com la necessitat que les dones obtinguin plena llibertat arreu i tinguin la mateixa igualtat d'oportunitats, perquè això possibilita canvis més importants. La vídua de Nelson Mandela i de l'expresident de Moçambic, Samora Machel, també va emfatitzar la necessitat d'invertir amb els joves i va posar en l'educació la clau perquè els països millorin el seu futur, a banda de veure el continent africà com a font de bones notícies en els anys vinents.
Després de Machel, el CEO de l'organització Youth Bussiness Internacional, Andrew Devenport, va relatar la importància dels mentors en l'inici de qualsevol empresa i va posar exemples de renom mundial per explicar que sovint els fracassos només són el preludi de l'èxit. Devenport va explicar quatre projectes que van iniciar-se amb modèstia i que amb la constància i la perseverança estant triomfant en diversos camps. Per això, va acabar el seu discurs amb un consell: “No abandoneu mai.” Quatre premiats d'altres anys van explicar què els ha suposat el premi en el seu àmbit.
Avui una quarantena d'activitats ompliran el Fòrum Impulsa amb la voluntat d'estimular l'emprenedoria i el talent dels més de 800 joves participants i promoure l'intercanvi d'idees i projectes entre ells.
LA XIFRA
Pas barrat als regidors de la CUP
Els tres regidors de la CUP a Girona, Laia Pèlach, Lluc Salellas i Ester Costa, no van poder accedir ahir a les instal·lacions de l'Auditori. La seva intenció era entregar una carta a Felip VI però els va ser impossible. Segons explica Lluc Salellas, la CUP ja fa tres dies que realitza gestions, a través de l'alcaldia de l'Ajuntament de Girona i de la pròpia organització del Fòrum Impulsa, perquè, com a representants municipals, fossin convidats a l'acte. Per part de la Fundació Princesa de Girona no van rebre resposta. Tot i això, ahir a la tarda van intentar accedir a les instal·lacions però la negativa va ser rotunda. “Creiem que teníem dret a entrar perquè es tracta d'un edifici públic, mantingut amb diners públics”, afirma Salellas, segons el qual es va reclamar parlar amb un responsable de l'organització, però també els va ser negat.
La carta que volien entregar al rei espanyol feia referència a la memòria històrica i al paper que representa la seva dinastia en aquest context, a banda de relatar l'actual situació que viu el país i del sentiment independentista de la ciutat. “Per nosaltres són motius prou clars per demanar-li que no torni perquè no el reconeixem com a rei”, va afirmar Salellas.