la contra

Cala Montgó, sense morts

Retiren una cinquantena de peces de formigó utilitzades per al fondeig d'embarcacions

Una de les singularitats que té l'Ajuntament de Torroella de Montgrí és la seva defensa del medi ambient. Sempre ha defensat la protecció de les illes Medes, l'antiga desembocadura del riu Ter, les llacunes a tocar de la platja, l'hàbitat de les tortugues d'estany, el futur parc natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter... i, ara, la protecció de la praderia de posidònia de cala Montgó.

En aquest cas, l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament va començar per fer un estudi de l'estat del litoral del municipi. I van detectar a cala Montgó, que fa terme amb l'Escala, una praderia de posidònia oceànica, que està protegida a àmbit català i també europeu, de certa importància. Però van veure que hi havia una sèrie de morts –elements de formigó que serveixen per instal·lar-hi una boia per poder-hi amarrar les embarcacions– que estaven afectant aquesta planta. La majoria d'aquests elements estranys, instal·lats fa 20 o 30 anys, amb el turisme, estan actualment abandonats.

Per això, l'Ajuntament ha decidit retirar aquests morts inútils i permetre la recuperació de la praderia de posidònia. El tècnic de Medi Ambient de Torroella, Josep Pujol, recorda que aquest element fa molt mal a la praderia, ja que pel moviment constant de la mar, no para de destruir-la. En aquest sentit ja es preveu, amb vista a la temporada vinent, instal·lar un sistema de fondeig menys perjudicial, que consistirà en unes barrines que aniran clavades al fons marí per no afectar la praderia.

Mentrestant, treballadors de l'empresa Submon van iniciar ahir la retirada dels morts, començant per la peça més grossa localitzada, un mort de formigó de mil quilos. Els morts més petits són rodes de cotxe amb ciment, que pesen uns 60 quilos. L'operació consisteix a elevar el mort amb boies plenes d'aire, lligar-lo a una embarcació i arrossegar-lo fins a la platja. Allà, una retroexcavadora petita treu les peces de l'aigua i les diposita en un camió per al seu trasllat a un abocador controlat.

L'operació, iniciada ahir, va agafar de sorpresa els banyistes –majoritàriament jubilats europeus–. El projecte, que té un cost global que s'acosta als 30.000 euros, continuarà amb un seguiment de la recuperació de les clapes. Es diu que la posidònia creix uns tres centímetres a l'any. Si tot va bé, l'Ajuntament no descarta altres accions al seu litoral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.