Urbanisme

Lleida ja imagina la connexió de Gardeny amb la ciutat

La Paeria i la UPC encarreguen a alumnes d'arquitectura el disseny d'un edifici comercial al peu del castell dels Templers que superi els desnivells

Els treballs, només teòrics, s'exposen al Col·legi d'Arquitectes, a Lleida

Un dels projectespreveu el soterrament del passeig de Ronda
La Paeria fa temps que busca un gran operador comercial

El turó de Gardeny s'està desenvolupament com a parc empresarial, centre lúdic (amb la discoteca d'estiu, encara tancada aquest any) i amb un patrimoni cultural (el castell dels Templers) encara per explotar. Però a aquest nou pol d'activitat de la ciutat li falta connectar-se de manera més eficient amb la resta de la trama urbana. És una assignatura pendent sobre la qual la Paeria està reflexionant, i aquest any ha tingut la col·laboració de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la UPC.

A proposta de la Paeria, i en el marc d'una col·laboració amb la Universitat, els alumnes de darrer any de carrera han elaborat diverses propostes per resoldre la connexió del turó amb l'eix comercial de la ciutat, a través d'un edifici comercial de 30.000 metres quadrats que ocuparia un solar municipal situat al Ppasseig de Ronda, al contrafort del turó, just a sota del castell dels Templers.

El requisit per als futurs arquitectes és que aquest hipotètic centre comercial pugui facilitar la connexió de Gardeny amb la ciutat superant els desnivells i creant un itinerari d'accés dalt del turó, i alhora que es converteixi en un pol d'atracció en un extrem de l'eix comercial, en equilibri a l'altre gran pol situat a l'extrem contrari, l'estació de trens, on també hi ha un projecte, aquest ja més madur a nivell de programació urbanística, tot i que encara sense desenvolupar, d'un centre comercial.

“Una operació així permetria prolongar l'eix comercial, que ara s'acaba a l'avinguda Catalunya, i continuar-lo pel carrer Sant Antoni fins a la ronda i Gardeny”, ha explicat el coordinador tècnic de l'àrea d'Urbanisme de la Paeria, Joan Blanch, que ha participat en el projecte pactant amb l'equip docent de la Universitat el projecte a desenvolupar i col·laborant amb ajuda tècnica de l'àrea d'Urbanisme als alumnes que hi han treballat. La peça, doncs, permetria, en cas hipotètic de convertir-se mai en realitat, travessar el centre de Lleida a peu des de l'estació fins al passeig de Ronda, i pujar dalt del turó de dues maneres, o bé travessant l'edifici comercial per l'interior, o en itineraris al seu voltant, segons les diferents propostes arquitectòniques ideades pels alumnes.

En tot cas, l'Ajuntament té ara sobre la taula diverses idees per poder-les plantejar en el futur a un futur inversor interessat en desenvolupar aquesta peça amb un equipament comercial. Les solucions que han ideat els alumnes són ben diverses: n'hi ha a que plantegen un edifici voluminós, molt geomètric, en contraposició a la muntanya de Gardeny i com a gran fita arquitectònica al final de l'eix, mentre que d'altres han optat per una solució més suau i integrada en el turó, amb terrasses que segueixen el desnivell de la muntanya i tenen menys impacte visual.

També plantegen solucions diferents i imaginatives per resoldre el creuament amb el passeig de Ronda, que és una gran barrera pel que fa a la continuïtat de l'eix fins a l'edifici i Gardeny. Un dels projectes preveu la hipotesi de fer subterrània la ronda en aquell punt, deixant la superfície com a rambla i com a zona de vianants d'entrada al centre comercial i al turó. Una altra, ben al contrari, prefereix mantenir aquesta important artèria viària de Lleida com és ara i construir un accés elevat que connectaria amb el centre comercial i el turó.

Hi han participat 40 alumnes, i s'han seleccionat 10 treballs per ser exposats durant el mes de juliol a la seu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya a Lleida. A més, se n'editarà un llibre. Alguns alumnes continuaran treballant en aquest projecte com a treball de fi de carrera, desenvolupant-lo amb més treball.

Joan Blanch ha subratllat que es tracta de treball acadèmic i d'un exercici purament teòric. L'entorn de crisi econòmica fa por probable l'aparició d'un operador privat que es presenti amb la idea de desenvolupar un projecte d'aquestes característiques. Tot i això, la Paeria fa anys que busca que un gran equipament comercial com és El Corte Inglés s'instal·li a la ciutat i encaixi amb la trama comercial, i també ha apostat per un projecte comercial per desenvolupar la zona de l'estació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia