El projecte ‘Arrosvolució' sedueix cuiners i actors
Gérard Depardieu i tres cuiners amb estrella Michelin van visitar la finca de Riet Vell i van rodar-hi dos programes, l'un per a TVE i l'altre per a un canal francès
“Fem l'arròs més bo i també més car del món.” Potser va ser aquesta premissa, pronunciada pel responsable de SEO Birdlife al Delta, Ignasi Ripoll, el que va captivar diverses personalitats que en les darreres setmanes s'han apropat a conèixer el projecte Arrosvolució al delta de l'Ebre. El primer d'ells ha estat l'actor francès Gérard Depardieu, que va conèixer de primera mà el procés de producció arrossera juntament amb el xef Laurent Audiot, cap de cuina del restaurant La Fontaine Gaillon.
Ambdós van rodar, a més, un capítol del programa A pleines dents, que emet el canal francès Arte. Amb ells també hi van ser presents els cuiners bessons Sergio i Javier Torres, protagonistes d'un altre programa de cuina, en aquest cas Torres en la cocina, que Televisió Espanyola emetrà a partir de la temporada que ve. Tots tres cuiners tenen una estrella Michelin i, durant el rodatge, van explicar el procés de cultiu de l'arròs a la finca Riet Vell del Delta. Iniciat l'any 2012, el projecte Arrosvolució ha estat protagonista d'altres produccions audiovisuals. Fa un any, Televisió Espanyola ja va rodar a la finca una entrega d'Un país para comérselo, amb Ana Duato.
LA XIFRA
Agricultura ecològica i sostenible
El projecte Arrosvolució va començar fa tres anys de la mà de l'agricultor ja jubilat Josep Bertomeu i de SEO Birdlife en una superfície de 250 metres quadrats de Riet Vell, al Delta. L'objectiu de la iniciativa és promoure una filosofia productiva diferent de l'actual. En concret, la plantació arrossera no només és ecològica sinó que es desenvolupa en un procés totalment sostenible de producció. És a dir, els responsables només la cultiven de forma manual, sense maquinària ni combustible de cap tipus que puguin provocar danys en el medi ambient. Segons Ignasi Ripoll, de SEO Birdlife, “ens hem de conscienciar que, si volem menjar productes molt bons, hem de cuidar l'entorn i la natura, perquè la contaminació afecta els productes agrícoles i ramaders”. Per tal de donar a conèixer Arrosvolució, els promotors reben periòdicament visites de persones interessades a aprendre sobre el tema. Es tracta d'estudiants de diferents nivells i de particulars que tenen l'oportunitat de treballar a la finca.