Medi ambient

Agricultura

Els fongs protectors

Un estudi sobre aquest paràsit que redueix de manera natural entre un 70% i un 80% la mosca que hi ha a les oliveres es va presentar ahir a la Fira de Sant Miquel de Lleida

Aquest invertebrat va perjudicar al voltant del 20% de la collita de Catalunya entre els anys 2013 i 2014, és a dir, unes sis mil tones d'oli

La solució: el fong s'aplica a la basede
les oliveres per eliminar
les larves de tercera edat

Un estudi de la Universitat de Còrdova, en col·laboració amb altres institucions andaluses i catalanes, demostra que utilitzar l'enemic natural de la mosca de l'olivera, el fong entomopatogen Metarhizium brunneum, podria reduir la població d'aquest insecte entre un 50% i un 70%. Per això, el sindicat agrícola JARC-COAG, en el marc de la 61a Fira de Sant Miquel de Lleida, va organitzar ahir una jornada amb el catedràtic de Còrdova i responsable de l'estudi, Enrique Quesada.

La mosca de l'olivera s'ha convertit en una de les plagues més perjudicials per a aquest cultiu, que alhora és la més difícil de controlar en el sector oleícola, segons JARC-COAG. Aquest insecte entra dins de les olives per reproduir-se, i les seves larves s'alimenten d'aquest fruit, fet que provoca que majoritàriament acabin caient de l'arbre.

Segons el Departament d'Agricultura, el 2013 i el 2014 s'estima que va provocar una pèrdua anual d'un 20% de la collita a tot Catalunya, és a dir, entorn d'unes sis mil tones d'oli, que tindrien un valor d'uns 18 milions d'euros. Les comarques més afectades continuen sent el Baix Ebre i el Montsià, que el 2013 van tenir un 70% d'olives picades i el 2014, un 50%, però aquest problema també afecta la resta de zones productores.

La dificultat de control de la plaga és causada, sobretot, per la variabilitat del conreu i l'alta mobilitat de la mosca, que pot arribar a recórrer 40 quilòmetres en un dia. També hi contribueixen els efectes del canvi climàtic, la limitació dels tractaments aeris en comarques com ara el Baix Ebre i el Montsià i la reducció general d'autoritzacions d'ús a Europa de productes fitosanitaris, remarca JARC-COAG.

Ara, la mosca de l'olivera es pot combatre amb tractaments aeris, però la directiva europea d'ús sostenible de plaguicides en limita l'ús a causes molt justificades i “és molt probable que a la llarga s'acabin prohibint”, segons l'organització agrària.

A més, les retallades pressupostàries han reduït el nombre d'aquests tractaments, als quals el Ministeri d'Agricultura no aporta diners des del 2011. També existeixen ajuts agroambientals adreçats als productors per dur a terme el que s'anomena lluita alternativa. Aquest suport econòmic està inclòs en el programa de desenvolupament rural (PDR), i enguany s'inicia una nova línia per a agrupacions de defensa vegetal (ADV), “però el pressupost general disponible és totalment insuficient per donar resposta a les necessitats dels productors”, lamenta el sindicat agrícola JARC-COAG.

En aquest context, l'estudi demostra que la utilització del Metarhizium brunneum “s'adequa als principis de sostenibilitat ambiental europeus establerts en la gestió integrada de plagues”, ja que aquest fong pot convertir-se en un instrument útil per combatre la mosca de l'oliva perquè és un enemic natural d'aquest insecte i, sobretot, de les seves larves. El fong s'aplica a la base de les oliveres per eliminar les larves de tercera edat, que són les que abandonen el fruit i cauen a terra per formar les pupes, que donarien pas a l'insecte adult. L'estudi conclou que amb només dues aplicacions l'any, aquest fong pot protegir l'arbre durant un període més llarg i, d'aquesta manera, reduir la població d'insectes adults amb vista a la següent campanya.

Durant la jornada també es van tractar altres problemàtiques relacionades amb la sanitat vegetal en olivera, com és la Xylella fastidiosa, una malaltia que encara no ha afectat Catalunya però que ha comportat greus pèrdues a altres zones del sud d'Europa, principalment a Itàlia. El cap del servei de sanitat vegetal del Departament d'Agricultura, Jordi Giné, explicarà el pla europeu i estatal establert per controlar aquesta greu malaltia, que un cop detectada s'eradica amb l'arrencada de l'arbre.

Ple total
En aquesta 61a edició de la Fira de Sant Miquel es recupera l'optimisme i s'ha aconseguit la plena ocupació dels 64.000 metres quadrats del recinte. En total hi haurà 325 expositors, els mateixos que l'any passat. En aquesta edició no hi ha hagut tractors, que hi acudeixen biennalment, però la gran expectació va ser per l'espai ocupat pels ‘drones'.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]