SELECCIONS
FUTVÒLEI
Fer país a la platja
L'associació catalana, reconeguda internacionalment, es proposa regular l'activitat a Catalunya i portar equips a les grans competicions internacionals
La Plataforma Pro Seleccions té en compte ara mateix una vintena d'associacions o federacions catalanes reconegudes en l'àmbit internacional. L'última de la llista és d'un altre esport minoritari que, amb el salt internacional, intentarà deixar-se veure a partir d'ara. No costa gaire relacionar el futvòlei amb un dels grans jugadors de la història del FC Barcelona, Romário da Souza, que va donar mostres d'un talent inigualable a les platges de Castelldefels. Però aquest esport no és només una afició d'estiu de futbolistes i amants de la sorra. Fa anys que des del Brasil va sorgir una associació internacional que va regular les normes i principals tornejos d'aquesta modalitat que havia nascut el 1965 a Copacabana per eludir la prohibició de la policia de jugar a futbol a la platja.
Es tracta d'un esport col·lectiu que combina elements del vòlei platja i del futbol i que enfronta equips de dos jugadors a una pista de sorra de 18x9 metres. Els partits es juguen al millor de tres sets (18 punts cadascun).
Aquest mateix any s'ha fundat l'Associació Catalana de Futvòlei, que el mes passat va obtenir el reconeixement internacional com a membre d e la Federació Internacional de Futvòlei. La presideix Jaume Llauradó Piqué, que no té cap vincle familiar amb el fundador de la Plataforma Pro Seleccions amb el mateix nom i cognom, Jaume Llauradó.
Catalunya-Espanya.
En el torneig, que es farà a la platja del Vendrell està prevista la presència d'antigues estrelles del futbol com ara Denilson, Djalminha, Edinho (fill de Pelé) i Mazinho. L'objectiu de l'associació catalana és treballar perquè es puguin organitzar ben aviat els primers campionats oficials a Catalunya, on s'espera que hi puguin jugar futbolistes federats.
La xarxa, a 2m20 d'altura
El reglament oficial del futvòlei publicat per la federació internacional estableix que la pista estigui dividida en dues parts iguals. La xarxa, situada al centre, s'ha de col·locar a una altura de 2m20 (per als nois) i de 2m00 (per a les noies i equips de base). La pilota ha de ser colpejada amb qualsevol part del cos, excepte la mà, el braç i l'avantbraç. El joc té per objectiu enviar la pilota per sobre de la xarxa al camp rival. Els jugadors han d'evitar que la pilota toqui el camp. La pilota es posa en joc per mitjà del servei, executat per un jugador que ha de colpejar la pilota amb un dels peus i enviar-la directament al camp adversari. Cada equip té dret a tocar la pilota tres vegades abans d'enviar-la a l'altre camp. Els sets s'han de guanyar per dos punts d'avantatge.