Salut creu que l'informe de l'OMS coincideix amb les recomanacions que ja fa sobre el consum de carn
Recorda que la carn processada s'ha de prendre menys d'un cop a la setmana i la carn vermella dos o tres com a molt
Les etiquetes ‘#FreeBacon' i ‘OMS' es converteixen en temes del moment a nivell mundial a les xarxes socials
L'informe de l'OMS que alerta que un consum excessiu de carn processada o vermella pot augmentar el risc de patir càncer de colon no ha de fer canviar les recomanacions del govern sobre aquest tipus d'aliments.
Així ho ha defensat aquest dilluns la sotsdirectora de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas. En declaracions a l'ACN, ha apuntat que les conclusions de l'informe no difereixen dels consells de l'Administració pel que fa al consum d'aquests productes.
Ha recordat que pel que fa a la carn processada –sotmesa a processos de transformació com el salat, el fumat o el curat– la recomanació que ja fa Salut és prendre'n menys d'un cop a la setmana. En el cas de la carn vermella, aconsella no menjar-ne més de dos o tres cops.
Cabezas ha subratllat que l'informe es basa en l'estudi de 800 treballs d'àmbit mundial sobre la ingesta de carn vermella i carn processada i conclou que “al final, les seves recomanacions estan lligades al fet que és important fer un consum moderat” d'aquests productes.
En aquest sentit, ha assenyalat que aquestes conclusió “lliga” amb el que es diu des del govern: que cal apostar per una alimentació saludable, variada, amb molta fruita i verdura, amb un consum de carn vermella de “dues o tres racions a la setmana” i amb un consum de carn processada “ocasional”.
Al seu parer, no caldria fer modificacions “sobre la recomanació ja prèvia” que es fa des de l'Administració catalana.
També ha volgut remarcar la “diferència de risc” que marca el mateix informe entre carcinògens com els del tabac o l'amiant i els que es podrien atribuir a aquest tipus de carns. “La mateixa informació de l'OMS diu que en l'àmbit mundial hi ha un milió de morts de tabac i càncer”, en xifres anuals, mentre que les que es podrien atribuir a la carn processada “són moltes menys”, ha puntualitzat Cabezas.
‘#FreeBacon'
L'informe de l'OMS sobre el consum de carn processada i vermella ha sacsejat aquest dilluns les xarxes socials, que s'ha omplert de comentaris –sovint irònics– sobre la qüestió.
Els usuaris de Twitter han convertit les etiquetes OMS i #FreeBacon en temes mundials del moment, i han compartit protagonisme amb altres esdeveniments de relleu internacional com el terratrèmol que ha sacsejat l'Àsia central.
A l'Estat espanyol, l'OMS i #FreeBacon han estat entre les deu etiquetes més repetides al llarg de la tarda.
Una part dels missatges amb aquests paraules clau contenen informació detallada sobre l'informe de l'agència de salut de l'ONU, que s'ha fet públic aquest dilluns a París. Però una part considerable de les entrades amb l'etiqueta #FreeBacon és utilitzada pels internautes per compartir muntatges fotogràfics i de vídeo o textos còmics i irònics sobre el tema.