Els prínceps de Pau Riba
El músic recupera avui a l'Apolo temes inèdits dels seus anys a Formentera
Tot i haver nascut més de trenta anys abans, Pau Riba ha trobat en Mau Boada (Esperit!) i Joan Pons (El Petit de Cal Eril) dues “ànimes afins”. “Hi ha una sintonia molt important, sense imposicions per part de ningú”, revela l'autor de Diòptria. Riba, Boada i Pons estrenaran avui a l'Apolo de Barcelona, dins del Festival Connexions, l'espectacle Els prínceps de Rocamadour, amb un gros de cançons que el músic va fer just després de Jo, la donya i el gripau (1971), durant els seus anys llegendaris en una casa sense electricitat ni aigua corrent de Formentera, on van néixer els seus dos primers fills.
Les cançons –una de les quals, La princesa del bosc, sí que va ser integrada més tard en el repertori habitual de Riba– estan marcades per la mitologia medieval. “Ara la idea ja està més en crisi, però durant aquells anys de gràcia a Formentera pensava que l'edat mitjana era l'edat d'or”, recorda Riba, que confessa que té al calaix “un munt de minuets”. “Pensava que tots els cicles tenen un moment ascendent, un punt àlgid i una decadència, i que, en conseqüència, l'edat mitjana, havia de ser una època esplendorosa.” Les cançons –algunes tan sols esbossades, d'altres mig escrites però mai musicades– intentaven fins i tot abordar l'imaginari dels contes de cavallers des d'una perspectiva femenina. “Quan vaig començar amb tot això, la meva relació de parella havia entrat en crisi”, contextualitza Riba. “Servien, per tant, per parlar d'alguna manera d'aquest conflicte de parella. I tant ara com aleshores el feminisme hi tenia molt a dir. Els cavallers, en aquelles novel·les, eren sempre els protagonistes, ja fos defensant els pobles o buscant el sant greal. Però la dona, en canvi, no hi sortia mai. Ho vaig voler tractar una mica des del punt de vista d'ella.” Es veia, doncs, Pau Riba com un trobador? “No, de cap manera”, deixa ben clar. “El meu primer grup, fet amb el meu cosí Jordi Casassas, ja es deia Els Troba 2, de manera que la figura trobadoresca ja la tenia més que superada.”
I ara que, més de quaranta anys després, Els prínceps de Rocamadour han vist la llum, el calaix particular de les bootleg series del cantant sembla que s'ha obert del tot. “Hi ha un altre treball, La llei polar trinitària i cíclica de la natura, que per a mi és molt important i que també espero poder recuperar algun dia”, confessa.
Mentre això no passi, Riba gravarà aquests pròxims mesos amb Boada i El Petit de Cal Eril Els prínceps de Rocamadour, publicarà a principis de l'any vinent un llibre d'entrevistes amb Francesc Miralles i, com cada Nadal, es retrobarà amb De Mortimers per a l'espectacle immortal Jisàs de Netzerit.