Economia

El port esportiu de Tarragona es ven a un fons d'inversió anglès

L'Autoritat Portuària, que és l'accionista majoritari, confirma que les negociacions estan pràcticament tancades

Els pocs empresaris que hi tenen negoci reben la notícia amb l'esperança que reactivin la zona d'oci

El fons d'inversió es vol quedar el 100% de les accions

La imatge de declivi que en els darrers anys presenta el port esportiu de Tarragona, amb bona part dels locals d'oci i restauració tancats i barrats, podria canviar pròximament. Un fons d'inversió anglès ha presentat una oferta de compra de les accions de Nàutic Tarragona SA, la societat que en gestiona i explota les instal·lacions i els amarratges. L'Autoritat Portuària de Tarragona (APT), que n'és l'accionista principal –amb un 35% de les accions–, va confirmar a aquest diari que les negociacions amb el fons d'inversió anglès ja estan pràcticament tancades, però que cal acabar de concretar dos aspectes: d'una banda, “el preu mínim de venda de les accions”, i de l'altra, si el projecte que proposa aquest grup inversor per reactivar la zona és viable “des del punt de vista econòmic i tècnic, i com a projecte que beneficiarà la ciutat”, segons fonts de l'APT.

Pel que fa al preu de venda de les accions, l'APT està obligada, per llei, que una societat de taxació homologada en fixi el valor, de manera que no les pot vendre per un preu inferior. Els responsables del port tarragoní no van voler detallar ahir el preu de venda global de l'operació. I, pel que fa al projecte que els inversors volen impulsar al port esportiu per donar viabilitat i projecció a la infraestructura, l'Autoritat Portuària no n'ha volgut avançar els detalls, ja que encara està en procés de negociació.

La resta de l'accionariat està format pel Reial Club Nàutic de Tarragona (32% de les accions), l'expresident del consell d'administració de Nàutic SA Jesús Martín (26%), Hormipresa (6%) i altres petits accionistes (2%). Segons l'Autoritat Portuària, la voluntat del fons d'inversió és quedar-se el 100% de les accions.

En tot el recinte del port esportiu hi ha 46 locals modulats, en els quals en els anys de màxima esplendor de la zona –a final de la dècada dels noranta– van arribar a haver-hi 56 negocis d'oci i restauració oberts. En aquests moments només en queden set en funcionament. Una situació negra que ahir lamentava el que havia estat president de l'Associació d'Empresaris del Port Esportiu de Tarragona (Aeport), Josep Ferrando. “El port esportiu està desaprofitat i es troba totalment aïllat de la ciutat; les administracions ens han deixat de banda i no hi ha hagut voluntat política d'unir la ciutat amb la platja, ja no només amb el port esportiu”, es queixava Ferrando. Per això, “a priori”, veu amb bons ulls el canvi en la propietat del recinte: “Qualsevol fet que faci bellugar el port esportiu serà bo, tot i que encara desconeixem el projecte perquè no ens n'han informat”, va explicar.

Prorrogar la concessió

La concessió dels locals del port esportiu acaba l'any 2024, tot i que, si s'hi fa una inversió gran, com la que es preveu ara, es podria prorrogar 25 anys més.

La mateixa associació d'empresaris es troba, a hores d'ara, en letargia: “La majoria dels empresaris estan arruïnats.” Aquesta situació es deu a la crisi econòmica dels darrers anys, però sobretot, segons Ferrando, per l'aïllament a què s'ha sotmès aquest espai privilegiat de la ciutat: “Altres ports esportius, com ara el d'Alacant i el de Barcelona, un cop passada la crisi, estan vius com a oci, restauració i esbarjo; en canvi, a Tarragona les administracions ens han deixat de banda i ni tan sols es cuiden els accessos”, diu el responsable de l'Associació d'Empresaris del Port Esportiu.

LA XIFRA

7
locals
d'oci i restauració només queden oberts al port esportiu de Tarragona dels 56 que hi havia.

LA FRASE

El port esportiu de Tarragona està desaprofitat i l'han deixat totalment aïllat de la ciutat
Josep Ferrando
President de l'Associació d'Empresaris del Port Esportiu

Només quaranta locals d'oci a Tarragona

El port esportiu de Tarragona va ser, a final de la dècada dels noranta, un dels principals pols d'atracció del sector de l'oci i la restauració a la ciutat. Una activitat que actualment ha quedat pràcticament en no-res, amb només set locals oberts dels 56 que hi havia en els anys de màxima esplendor. Però, pel president de l'associació d'empresaris d'aquesta zona d'oci a tocar del mar, Josep Ferrando, el problema és global de la ciutat: dels 149 locals d'oci que hi havia l'any 2004 a Tarragona, actualment només en queden una quarantena. L'administració local, segons Ferrando, “vol que Tarragona sigui una ciutat geriàtrica, basada només en la festa major i la Setmana Santa”. Per ell, que també és el propietari de la sala Golfus, “la ciutat queda fora de l'oci per la crisi, però també perquè no s'hi ha apostat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]