Cultura
La seu modernista fa anys
La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 donarà el tret de sortida, demà, als actes de celebració del centenari de la seva històrica seu
Es tracta d'un edifici singular de l'arquitecte Jeroni Martorell, situat al centre de Sabadell
El 5 de febrer de l'any 1916 s'obrien al públic les portes de l'edifici modernista del carrer Gràcia de Sabadell. Cent anys després, convertit en un dels espais singulars de la capital vallesana, la Fundació Antiga Sabadell 1859 inicia una sèrie d'actes –que arrenquen demà i es tancaran el mes de juny– per valorar “una joia del modernisme”, com deia ahir el president de la fundació, Joan Casas, i rememorar un segle d'història, íntimament lligada a la ciutat, de l'espai ideat per l'arquitecte Jeroni Martorell. Per Casas, a més, els valors que van impregnar la creació de la seu de La Caixa d'Estalvis de Sabadell ara fa un segle, com l'estalvi, la solidaritat i la promoció de la cultura, són ara, en moments de crisi, actuals i vàlids.
La construcció de l'edifici va ser lenta. L'any 1904, el rei Alfons XIII hi va col·locar simbòlicament la primera pedra, malgrat que les obres no van començar fins al 1906. Els treballs, però, es van haver d'aturar un any després per aixecar l'Escola Industrial i d'Arts i Oficis, també projectada per Martorell, una construcció necessària llavors a Sabadell, una de les potències tèxtils de l'època. L'any 1915 s'acabaven els treballs i s'obrien les oficines de La Caixa al públic a principis del 1916. Des de l'exterior, crida l'atenció una imponent façana dividida en tres cossos que té diversos elements decoratius com dues escultures de Josep Llimona que representen el treball i la virtut. A l'interior, hi ha un gran vestíbul –actualment obert al públic perquè hi ha una oficina del BBVA– i el pati Turull, un espai singular ha anat patint al llarg dels anys alguns canvis, tot i que manté el caràcter obert, propi de qualsevol carrer de la ciutat. Des del pati, a través d'una escala, s'accedeix al gran saló d'actes, un espai ple de llum i d'elements decoratius, com ara vitralls i pintures. A l'edifici s'hi han fet diverses reformes; la darrera, el 1967, i el trasllat de serveis especials per als sabadellencs, com és la biblioteca.
Els actes commemoratius comencen demà a la tarda amb un acte institucional amb uns 130 convidats conduït per la periodista Glòria Serra que tindrà una actuació pictòrica musical de Mariona Milà i Marcel Casellas. Durant els mesos vinents, es podrà visitar al vestíbul de l'edifici una exposició que fa una crònica de la vida de l'espai des de la seva creació fins ara. A més, s'aposta pels diumenges modernistes, és a dir, visites teatralitzades a l'espai amb quatre actors que representaran personatges reals de l'època, com ara Jeroni Martorell.
A més, s'hi realitzaran tallers familiars de temàtica modernista. La programació inclou una festa ambientada en l'època modernista que es farà als jardins de la fundació el dia 29 de maig. I, finalment, amb motiu del centenari, s'ha creat una aplicació de mòbil que, a més de servir per conèixer les activitats que s'hi organitzen, ofereix com a novetat una visita virtual per la seu amb un conjunt de fotos de 360 graus. S'han creat unes ulleres per a l'ocasió que permeten viure l'experiència amb el mòbil.
Gairebé tres anys després de
la seva creació, la fundació té,
segons explica Casas, un pressupost equilibrat i un patrimoni valorat en 50 milions d'euros.