Tarragona, referent mundial en l'estudi dels circs romans
Al novembre tindrà lloc un congrés que tractarà aspectes com l'arquitectura, la iconografia de les carreres de carros i l'epigrafia
Les excavacions al monument de Tàrraco començaran al juny
Les darreres novetats científiques al voltant del circ romà de Tàrraco, un dels monuments declarats patrimoni mundial de la Unesco, es donaran a conèixer en el tercer Congrés Internacional d'Arqueologia i Món Antic, que tindrà lloc del 16 al 19 de novembre i que, segons va destacar ahir regidora de Patrimoni, Begoña Floria, serà un dels grans esdeveniments culturals de la ciutat d'aquest any. La convocatòria coincidirà precisament amb la nova campanya d'excavacions que es duran a terme al monument romà, que està previst que comencin al juny i que se centraran en dos solars del carrer dels Ferrers, a tocar de la plaça dels Sedassos.
Les sessions del congrés giraran entorn de quatre temàtiques: l'espectacle i la iconografia de les carreres de carros i les competicions circenses; la documentació epigràfica; l'arquitectura dels circs, i l'especificitat del circ de Tàrraco. El director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), Joan Gómez Pallarés, que també és membre del comitè científic organitzador, va explicar ahir que enguany no només es canviarà la seu del congrés (tindrà lloc al centre cultural El Seminari), sinó que també es potenciarà el debat, amb ponents de prestigi i d'arreu del món. Per això cadascun dels àmbits temàtics tindrà “un ponent relator d'impacte internacional”, que coordinarà les comunicacions i obrirà el debat entre els assistents.
El circ de Tarragona té unes característiques úniques, segons va recordar el catedràtic d'arqueologia de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo, que va destacar que el monument està integrat dins la ciutat moderna. També va avançar que en el congrés s'explicaran les intervencions arqueològiques fetes a la ciutat per recuperar, investigar i museïtzar el monument. En aquest sentit, la regidora Begoña Floría, va anunciar que durant els dies del congrés es podrà veure una primera part de les obres de recuperació de les voltes del circ a l'actual plaça dels Sedassos, començades enguany gràcies a una aportació de 100.000 euros de la Fundació Privada Mútua Catalana, la mateixa entitat que també organitza el congrés.
Més diners
Begoña Floria va destacar que aquest congrés és un exemple de com Tarragona és referent a l'Estat en la recerca del patrimoni romà i que obre “noves portes” al posicionament internacional de Tarragona. La regidora va recordar que, conjuntament amb el grup de les 15 ciutats patrimoni mundial de l'Estat, obriran una negociació amb el ministeri d'Hisenda per poder rebre més ajuts econòmics directes per al manteniment del conjunt arqueològic.