JOSEP DEL HOYO

ORNITÒLEG

«Quan vaig començar a fer llibres d'ocells només era un somni»

Metge de formació, només va exercir la medicina dos anys. Es va dedicar a la divulgació de la salut a TV3, a la ràdio i a la premsa fins que es va poder dedicar a la seva passió: els ocells. Ornitòleg inqüestionable, és un dels promotors del tractat d'ornitologia més important que s'ha fet mai.
Què en queda de l'etapa del programa de TV3 Curar-se en salut que el va fer famós?
–«Durant uns anys em dedicava com a afició als ocells i em va costar poder fer el salt del que era la meva afició a la meva professió, va ser un procés progressiu. La meva presència a la televisió em va ajudar a subsistir quan em començava a dedicar als ocells. Va ser sobretot els darrers anys en el programa de la Maria Pau, quan la meva feina mediàtica d'educació i divulgació ja era més petita però em permetia viure, mantenir la meva família i fer molts esforços que ningú em pagava en el camp de l'ornitologia. A banda del que he comentat, avui no queda cap mena de seqüela, per mi allò és una etapa totalment acabada.»
–Va arribar a fer mai de metge?
–«En acabar la carrera de medicina vaig fer algunes substitucions i vaig exercir dos anys com a metge de poble a Roda de Ter, d'on en va sortir una intensa amistat amb Martí Pol. I després me'n vaig a anar a l'Àfrica 13 mesos i quan torno ja ho faig amb les idees del Handbook of the birds of the world i de fer llibres d'ocells, però aleshores allò només era un somni. A la medicina ja no hi vaig tornar d'una manera real com a metge, sinó que ja em vaig dedicar a l'educació, la divulgació, no només a la televisió, també anava a la ràdio, vaig col·laborar amb l'Enciclopèdia Catalana i diferents publicacions, així d'alguna manera vaig aprendre a fer llibres i m'hi vaig encaminar.»
–Com inicia aquesta vida dedicada als ocells?
–«L'afició ja em venia de la primera joventut. Quan feia de metge, a la consulta un dels cartells que deixava a la porta quan no hi era deia: ‘Sóc al bosc mirant ocells'. A l'Àfrica, a l'any 1980 vaig prendre la decisió que m'havia de dedicar a l'observació de les aus. És just quan torno que conec Jordi Sargatal, mitjançant el fill de Miquel Martí i Pol, i a partir d'aquesta amistat al cap d'uns anys en Jordi em va fer sentir que no estava sol.»
–I el gran projecte del tractat universal dels ocells?
–«A l'any 1987, en un viatge que vam fer amb en Jordi a Bèlgica i Holanda, vaig convèncer Sargatal per tirar endavant el projecte tot i que em va dir que estava boig. Ell em va presentar Ramon Mascort, que és un altre empordanès implicat en el projecte. Els tres ho vam tirar endavant.»
–I per què no van anar a buscar una editorial existent, en comptes de fundar Lynx?
–«Teníem clar que no volíem anar amb el projecte a una editorial ja existent sinó que havíem de crear la nostra per poder tirar endavant el projecte tal com volíem, sense condicionants. El 1989 vam crear l'editorial Lynx i el 1992 va sortir el primer volum, va anar justet; amb el segon es van duplicar les vendes i després vam anar traient un volum cada any i mig i ara ja en traiem un cada any.»
–Aquesta és l'obra més important d'ornitologia universal que s'ha fet mai?
–«Bàsicament perquè no n'hi ha cap altra que li faci competència. No n'hi ha cap altra que tracti de cobrir totes les espècies del món, ni tampoc cap altra obra d'ornitologia que tingui tantes planes. És el primer cas que una classe del regne animal ha estat tractada espècie per espècie. Ara existeix.»
–Quants volums tindrà l'obra?
–«La d'ocells han de ser 16 volums i ara a l'octubre ha sortit el volum 14.»
–I amb els 16 volums ja s'acaba definitivament?
–«Tenim un gran repte que és convertir l'obra en una cosa viva que no es vagi fent vella i obsoleta. Pensem més en les noves tecnologies que no pas en suplements.»
–S'ha fet en anglès perquè té vocació d'obra universal?
–«Aquesta obra va adreçada a professionals, gent que treballa a la universitat, a l'administració, a departaments de medi natural i recerca. Però a més a més, al món dels ocells hi ha molts aficionats d'una manera molt entusiasta que realment viuen aquest món d'una manera intensa i ja estan acostumats que les obres d'ornitologia es facin en anglès.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.