patrimoni
Un temple d'aliments
L'edifici del mercat de la plaça de Cuba de Mataró es va inaugurar el 1936, és obra de l'arquitecte Lluís Gallifa i és considerat d'estil racionalista
El 2009 es va culminar una rehabilitació i una posada al dia de l'edifici, que va costar 6 milions d'euros, i ara té una trentena de parades, a més d'un supermercat i un aparcament per a 35 vehicles
L'edifici del mercat de la plaça de Cuba de Mataró no passa desapercebut. Situat al bell mig de la plaça de la qual va extreure el nom –en alguns documents l'espai apareix com a Mercat de la Puríssima Concepció– és una construcció sòbria però imponent que, des de fora, té un aspecte més d'edifici parlamentari o de temple de la Grècia clàssica que no pas de mercat.
Format per una sola nau, a l'estil de les fàbriques i cellers de finals del segle XIX, la seva façana encarada a llevant vers al centre de la ciutat és de línies molt racionals, on destaquen unes finestres verticals disposades simètricament. A diferència dels mercats tradicionals, va ser construït d'obra i arrebossat, i les decoracions de l'exterior guardaven una gran similitud amb l'antiga fàbrica Societat Cooperativa Cristallera de la mateixa ciutat. L'edifici, d'estil racionalista, és obra de l'arquitecte Lluís Gallifa, tot i que en altres textos hi figura com a autor el també arquitecte Miquel Brullet i Monmany.
Es va inaugurar l'any 1936 i des de llavors ha esdevingut una construcció icònica de la capital del Maresme. A més, l'edifici està inclòs dins el Catàleg de Patrimoni Històrico-Artístic de l'Ajuntament de Mataró des del 1981. Tot i que no va cessar mai la seva activitat de mercat, la veritat és que durant dècades l'edifici va anar patint els estralls del pas del temps i es va deteriorar, de manera que necessitava una reforma i remodelació de les seves instal·lacions.
La reforma
El 18 de maig del 2009 es va inaugurar el nou mercat de la plaça de Cuba amb una reforma integral, és a dir, que va incloure tant els treballs de rehabilitació de l'edifici del mercat com la de la seva oferta comercial, per tal d'adequar l'estructura i els serveis a les necessitats i els canvis d'hàbits dels consumidors. Les obres de la plaça de Cuba, que van costar uns 6 milions d'euros i que van servir per canviar de cap a cap el mercat, van anar més enllà de la millora estructural, ja que es volia que l'espai es convertís en un mercat capdavanter. El nou equipament inclou un supermercat de la cadena Bon Preu, destinat a la venda de producte sec, i serveis complementaris, com ara un aparcament amb 35 places.
Ara, doncs, el nou mercat té un total de 31 parades a banda d'altres espais polivalents. Els dijous i dissabtes, a més, l'entorn de la plaça de Cuba alberga el mercat de marxants: dijous, amb parades de tèxtil, moda i equipament de la persona i la llar; i els dissabtes, amb parades de fruita i verdura.
La Nit de Tapes
Des de la seva reforma, el mercat ha mirat d'innovar amb diverses iniciatives. Sens dubte, una de les que ha tingut més èxit al llarg d'aquests darrers anys és la Nit de Tapes, de la qual fa poques setmanes es va celebrar la seva tercera edició. La proposta va en camí –si ja no ho ha fet– de convertir-se en una de les cites gastronòmiques de la ciutat. I és que prop de 6.000 persones van passar pel mercat per gaudir de diverses tapes creades per 17 de les parades de la zona. En aquesta tercera edició es van recuperar algunes fórmules de la primera Nit de Tapes, com ara la de centralitzar la venda de begudes.
Vuitantè aniversari
Finalment, aquest any l'edifici del mercat de la plaça de Cuba celebrarà el seu vuitantè aniversari, i de moment ja s'ha anunciat algun acte. El més proper està previst per al 18 de setembre, quan es farà una botifarrada a preus populars i en què hi haurà també activitats per als més menuts.