Francesc Cabana Vancells

Francesc Cabana Vancells

FRANCESC CABANA
Quadern d’economia

Quina ximpleria!

Que em perdoni l’Ajuntament de Barcelona que ha fet retirar l’estàtua d’Antonio López y López, acusat d’esclavatge i de tràfic d’esclaus. Una afirmació que es mereix un gran interrogant. Sóc historiador de l’economia, he investigat aquest personatge i no he trobat cap referència que justifiqui aquesta acusació.

francesc cabana
Quadern d’economia

El cost de la investigació

Dues afirmacions no discutibles: no hi ha res més important que la investigació i no hi ha res més car que la investigació.La primera és fàcilment comprensible. Els avenços tecnològics són continuats....

francesc cabana
Quadern d’economia

Empreses familiars, valga’m Déu!

Quan vaig entrar en el món de l’economia catalana els professionals em van fer lloances de l’empresa familiar. Catalunya, em van dir, té la sort de comptar amb moltes empreses familiars.

francesc cabana
Quadern d’economia

L’ofec dels empresaris

El PP està fent una campanya ben coordinada per a liquidar el procés. Els polítics a la presó matisen les declaracions fetes quan estaven en llibertat. Els de Brussel·les se senten més valents. Els empresaris, ni tenen vocació de màrtirs, ni volen ofendre l’Estat.

francesc cabana
Quadern d’economia

Polítics tècnics

Per desgràcia i amb plena injustícia, hi ha presos polítics, però hi ha també polítics tècnics que és una altra cosa i molt positiva. No sempre ha estat així. Lluís Companys va ser ministre de Marina en un curt govern de la II República. Companys només devia haver vist peixos en el plat i cuinats.

FRANCESC CABANA
Quadern d’economia

Fem-ho i fem-ho bé

Andreu Mas Colell, la primera autoritat econòmica de Catalunya, proposava fa uns dies la formació d’un govern tècnic de la Generalitat. No entro en aquesta proposta, perquè no em correspon, però...

francesc cabana
Quadern d’economia

Exporteu, si us plau

El Fons Monetari Internacional adverteix que la crisi catalana frena el creixement espanyol. Això és el que deia un diari barceloní fa uns dies. El pes de l’economia catalana té una clara influència sobre l’economia espanyola.

Quadern d'Economia
Francesc Cabana

Capital, sí; risc, també

"Ara resulta que hem descobert les societats de capital risc, que són fons d’inversió mobiliària. Els gestors capten xifres de tercers d’una certa importància per a invertir-los en societats petites o mitjanes [...]."

Quadern Economia
Francesc Cabana

El benefici màxim

"Vivim en un sistema capitalista. [...] Vivim en un sistema econòmic en el qual el que més compta és el capital. El sistema capitalista es regeix per diversos principis [...]: el capitalista es proposa treure el benefici o rendiment màxim del capital propi o del que controla."