Francesc Cabana Vancells

Francesc Cabana Vancells

francesc cabana
Quadern d’economia

Productes molt diversos

Segueixo amb la repassada dels factors positius de l’economia catalana. La geopolítica mereix un notable, així com la producció industrial. Avui i en tercer lloc ens preguntem: què fabrica Catalunya?Catalunya...

francesc cabana
Quadern d’economia

La tradició industrial

La setmana passada vaig començar a presentar i comentar els aspectes positius de l’economia catalana. Em sembla que, en aquests moments, és el que més fa falta. En aquell article parlava de la geopolítica...

Quadern d'Economia
Francesc Cabana Vancells

Geopolítica de Catalunya

"'Geopolítica' és la relació que hi ha entre un espai geogràfic i l’estructura econòmica i social que l’ocupa. Dit d’una manera més senzilla: la situació geogràfica condiciona, i molt, l’estructura social i econòmica d’un país."

Francesc Cabana
Quadern d’economia

El paper moneda no té futur

Entenem per paper moneda els bitllets de banc i les monedes. Estic segur que des de fa anys la quantitat de paper moneda en circulació està disminuint i les causes són clares, perquè a ningú se li acudiria comprar un pis, o una casa o un cotxe amb paper moneda.

FRANCESC CABANA
Quadern d’economia

Una col·lecció de llibres

La setmana passada vaig llançar un suggeriment sobre una col·lecció de llibres que podia ser útil per a la nostra gent. He rumiat una mica i voldria desenvolupar la meva idea.

francesc cabana
Quadern d’economia

Talent a dojo

A Catalunya hi ha força talent. Aquest estiu he quedat parat en veure l’oferta artística. A alguns concerts no hauria anat ni lligat, però el conjunt i vist des de fora impressionava. Però per treure profit d’aquest talent fan falta estructures d’estat, que no tenim.

francesc cabana
Quadern economia

Zara i Mango

"No cal quasi ni presentar aquestes dues marques que representen dues grans empreses. Les seves botigues estan per tot arreu tant aquí com a tot el món. Prop de casa tinc un Zara Home, que m'havia imaginat que era de roba per a home, fins que els entesos m’han fet veure que es tracta de roba per a la llar i que la paraula 'home' era anglesa i no catalana."

francesc cabana
Quadern d’economia

Ni rics ni pobres

Ni rics, ni pobres. Suposo que una bona part dels catalans acceptaria aquesta definició, referida a ells mateixos. Tenim alguns rics i una part important de la població que es pot qualificar de miserable. Cal no oblidar que Catalunya és la comunitat europea que més immigració va rebre quan començava la crisi del 2007-2008.

Francesc Cabana
Quadern d’economia

La cançó de l’enfadós

Els catalans hem passat unes vacances delicioses. No hi ha res més relaxant que esperar 7 hores a l’aeroport de Barcelona, resultat de la vaga (en parèntesi arran dels atemptats) d’EULEN, empresa privada que depèn d’Aena, empresa pública i alhora depenent del Ministeri de Foment.