Bagul d'estiu

pep duixans
Bagul d'estiu

Una altra màquina de Da Vinci

Dunlop, Michelin o Pirelli són marques de pneumàtics prou conegudes avui dia, associades al món automobilístic. El seu origen, però, està vinculat a l'univers de la bicicleta. Les marques són, en realitat, els cognoms de persones de carn i óssos.

pep duixans
Bagul d'estiu

D'aquelles banyes, aquests vins

Abans que el litre fes la seva aparició com a mesura de volum, el càntir i el porró, especialment aquest darrer a Catalunya, s'usen per medir quantitats de vi però també de llet. El porró es dividia en quartins o petricons i en xicres.

pep duixans
Bagul d'estiu

Un debut amb aspecte de formatge

La primera editorial espanyola que va publicar un llibre de butxaca va ser Espasa Calpe el 1939. Arrencava així una col·lecció, l'Austral, que tothom que hagi anat a escola els últims 50 anys té a la memòria.

pep duixans
Bagul d'estiu

De les ulleres de tortuga als ànecs

Bona part de l'evolució de l'equipament d'immersió està en funció de les necessitats de la indústria bèl·lica. En l'operació prèvia al desembarcament de Normandia els americans fan servir les aletes sense permís del seu creador.

pep duixans
Bagul d'estiu

Hitler, promotor de discoteques

L'aparició de les discoteques produeix l'aparició d'un nou tipus de música, la ‘disco' –barreja de ritmes i sons propis del ‘funk' i el ‘soul'–, lligada inicialment als afroamericans i als col·lectius homosexuals.

pep duixans
Bagul d'estiu

Havia de ser a Califòrnia

Quan érem petits no hi havia gaire res per triar: cubells rígids amb alguna decoració, preferentment de Disney, i poca cosa més. Ara la sofisticació ha arribat a l'extrem que es fabriquenuns cubells de silicona plegables!!

pep duixans
Bagul d'estiu

Envellint a la velocitat de la llum

La indústria no sempre l'encerta. El 1992 llança el minidisc, que havia de posar fi als reproductors de CD perquè el minidisc és regravable i permet un ràpid accés als continguts gravats. Serà un fracàs sonat, com el del Laserdisc.

pep duixans
Bagul d'estiu

Que els ulls no delatin un bon judici

Segurament sempre n'haureu dit “les ulleres d'en John Lennon”, aquelles típicament rodonetes i de color. El seu nom comercial és el de Teashades. Ah, isi veieu algú que us recorda una mosca deu ser perquè porta unes ‘bug-eye'.

pep duixans
Bagul d'estiu

Colom, l'importador del relax

El cotó va deixar de ser el material preferent de les hamaques amb el descobriment de les fibres sintètiques derivades del petroli. Actualment el niló i el polipropilè són els productes més utilitzats.