Comunicació

Comunicació

Beca de Recerca de la Selva 2013

‘La Legalidad', una troballa

Una investigació localitza fins a un total de 115 capçaleres de premsa a la Selva entre el 1868 i el 1975

Publicacions d'estiu, per als turistes i de tots els colors d'uns periòdics que van arribar “de manera tardana”

Trenta-una publicacions de Blanes; 23 de Lloret de Mar; 16 de Santa Coloma de Farners; 9 de Sant Hilari Sacalm; 6 de Caldes de Malavella; 5 de la Cellera de Ter, i així fins a un total de 115 capçaleres. Les han pogut localitzar, durant un any, els investigadors figuerencs Josep Teixidor i Planas i Anna Teixidor i Colomer (pare i filla). Tots dos han investigat la premsa de la Selva entre el 1868 i el 1975.

Anna Teixidor és periodista i doctora en comunicació social per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Explica que han consultat 45 espais de consulta (arxius, biblioteques o col·leccions particulars), però que els han ajudat molt les hemeroteques digitals. El pioner va ser La Legalidad. “És rellevant la troballa. Tot i que algun historiador ja tenia constància que existia. La col·lecció és completa, només hi falta el número.” La publicació va néixer a Blanes l'1 de març de 1868, i el pedagog Joan Benejam va ser-ne el fundador.

La força de ‘Recull', de Blanes

Teixidor considera que a la Selva l'arribada de les publicacions “és tardana respecte a altres publicacions del país”. La Gazeta de Gerona havia nascut el 1787 i La Gazeta de Figueras, el 1809. La periodista explica que publicacions com ara Recull de Blanes “mereixerien un estudi monogràfic. No només per la durada, gairebé setanta anys, sinó per la significació ideològica tant abans com després de la guerra. Va ser una publicació de combat durant el franquisme i va viure suspensions i multes”. Recull és la segona publicació de Catalunya de més durada, darrere L'Eco de Sitges.

Hi havia premsa de combat i també per a un públic concret, els estiuejants dels centres termals de Sant Hilari. Dels estius del 1908 al 1914, es va publicar L'Estiuada. “És la publicació, exclusivament per als estiuejants de més llarga durada”, destaca la figuerenca.

El pare de l'Anna estudia actualment història a la Universitat de Girona en el programa per a la gent gran. En Josep ha recorregut els 26 municipis de la comarca i hi ha anat a buscar “els erudits” del poble, explica Teixidor, que havia treballat en el sector de recanvis de l'automòbil i que ha anat més enllà de la demarcació. “A Vic vam trobar el primer número de la revista Jesús de Praga, de Sant Hilari. I al Maresme vam trobar la revista Costa de Llevant, que tenia corresponsals de Badalona a Tossa i era setmanal.”

El treball dels Teixidor va rebre la Beca de Recerca de la Selva 2013, dotada amb 4.000 euros. “Volíem mantenir una certa exhaustivitat, però som conscients que la recerca ha de quedar oberta [...]. Un dels elements és indicar les col·leccions que hi ha i així ajudar futurs investigadors”, afegeix l'Anna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia