20 anys de ‘Ciutadans' Escribano-Úbeda, pares del projecte
TV3 va estrenar el 12 de gener del 1994 el programa embrió dels Nous Formats
TV3 fa molts anys que elabora el mateix programa. Vint anys, de fet. I no és cap retret, al contrari, és ser fidel a una manera de fer. La cadena catalana va estrenar el 12 de gener del 1994 Ciutadans, un programa que va significar l'embrió d'un departament a TV3, únic a les teles de l'Estat creat el 1999, i que sota l'etiqueta de Nous Formats, presenta una manera d'explicar la realitat més pròxima, l'entorn més íntim, les vivències, els problemes i les alegries. No només a una manera de narrar, sinó que l'espectador s'ha acostumat també a una manera d'escoltar. S'ha d'entendre la innovació que va representar Ciutadans en el context televisiu de mitjan anys noranta, amb l'auge dels programes de testimonis, en el qual l'espectador, protagonista del plató, perdia la vergonya. Era el boom d'El programa de Ana (1994-1996), presentat per Ana García Lozano, que es va emetre a TVE i Tele 5. Amb l'enfoc d'aquests espais, però, el teleespectador es va malacostumar al fet que, si una persona s'asseia en un sofà i explicava el que li passava, era un acte d'exposició sentimental gairebé indecent.
dignificar el testimoni
En aquest sentit, un dels llegats de Ciutadans ha estat el de restituir el valor del testimoni i dignificar el material sensible que són les persones humanes. Segons recorda el desaparegut crític televisiu Josep Maria Baget-Herms en el seu llibre La nostra, 20 anys de TV3, “amb Ciutadans es van posar els fonaments per a l'arrencada d'un nou concepte de fer televisió arrelada en la realitat, però sense quedar-se en els límits del costumisme més o menys superficial”. Els autors del programa eren el periodista Francesc Escribano i el realitzador Joan Úbeda, junt amb Anna Lasaga com a coguionista i el sociòleg Salvador Cardús. Ciutadans era un projecte d'anàlisi sociològica del país, que volia fer una radiografia de la societat catalana a través de 500 entrevistes a catalans anònims, de totes les edats, professions i procedències socials i geogràfiques. Fragments de pel·lícules i de programes de tele i anuncis servien de nexe entre els diversos testimoniatges dels personatges, sempre copsats en un pla mitjà i sense moviments de càmera. Vint anys després, la fórmula de Ciutadans ha servit per tractar de tot: des de les relacions sentimentals, els canvis, el paisatge, i els animals, fins als col·lectius professionals, marginals i els grups d'edat, com ara els infants, protagonistes de l'actual Amb ulls de nen.
El 1991, Francesc Escribano i Joan Úbeda eren dos reporters de 30 minuts, quan van presentar al que en aquell moment era director de TV3, Jaume Ferrús (1989-1995), el projecte per fer una sèrie documental anomenada Ciutadans. A Ferrús li va agradar la idea però va voler que Escribano i Úbeda continuessin a 30 minuts un any més. No va ser fins al 1994 que es va estrenar Ciutadans i va ser un impacte televisiu, “la sensació d'una gran novetat”, tal com recorda un dels pares de la criatura, Escribano. L'èxit de Ciutadans va ser, entre altres factors, i segons el mateix Escribano, que “prestigiava l'experiència de la gent anònima, a la qual la tele no solia donar l'horari de màxima audiència”. “Moltes vegades tens la sensació que a la televisió la gent parla, però tu no l'escoltes i, en canvi, ‘Ciutadans' era un format pensat per escoltar la gent”, remarca. L'equip de Ciutadans era molt reduït –Escribano recorda que, juntament amb Anna Lasaga, van fer 500 entrevistes en un any– i el programa va instaurar rutines televisives més artesanals que de fàbrica: “Deixàvem molt de temps a la gent perquè s'expliqués, i després destil·làvem el millor del pensament de la gent anònima; era un procés molt depurat.” Sobre el llegat del programa 20 anys després, Escribano és molt clar: “Hi va haver un episodi sobre els nens que va tenir molt d'èxit i encara ara quan veig Amb ulls de nen, hi veig aquell esperit.” Un altre exemple es va veure el setembre passat, en què TV3 va emetre Veus d'una generació, un documental de Joan Úbeda, l'altre cocreador del projecte, i Mediapro, el perfil dels testimonis del qual és hereu de Generació D.