cultura

De llibres a videojocs

La Jornada de Biblioteca Pública i Cohesió Social celebrada ahir impulsa un canvi de mentalitat perquè els centres s'impliquin en la formació digital dels usuaris

A França i als Estats Units, les biblioteques comencen a incloure sales de videojocs

Anar a jugar a videojocs a la biblioteca. Això ja és una realitat en centres com la Chapelle digital de París i la Techcentral de Cleveland. Quins són els reptes de les biblioteques i com han de canviar per adaptar-se a les noves necessitats de la societat? Quin paper han de jugar les tecnologies de la informació i la comunicació a l'hora d'assegurar la inclusió social i digital a les biblioteques? Aquestes són algunes de les qüestions que es van plantejar ahir bibliotecaris vinguts d'arreu del món en la setena edició de la Jornada de Biblioteca Pública i Cohesió Social, celebrada ahir a la Jaume Fuster de Barcelona.

Entre els ponents: Julien Broquet, que treballa com a mediador digital en una petita biblioteca d'un barri popular de París, Václav Havel, que va obrir les seves portes el 2013. Amb un públic important d'immigrants, Broquet explica que a la seva biblioteca es fan classes de francès, s'organitzen tallers de debat i s'acullen nens que passen les tardes en el centre. “És més segur estar amb nosaltres que al carrer”, diu. “No és un centre social, però la nostra missió és donar accés a la cultura a tothom, i en aquest context ens trobem que demanen ajut amb les noves tecnologies, per això avui dia els mitjans digitals són indispensables.” A més, per arribar a més gent han obert una sala dedicada als videojocs i també als jocs de taula.

A la Biblioteca Pública de Cleveland (Ohio), fa pocs mesos que també ha obert una sala de videojocs. “Pretenem que, per mitjà del joc, els usuaris vagin més enllà i es generi interès per aprendre coses noves, per això són jocs que estan guiats”, comenta CJ Lynce, responsable del TechCentral, un espai obert el 2012 dedicat a l'aprenentatge i a la tecnologia. En aquesta biblioteca posen a disposició dels usuaris instruments musicals, i organitzen classes per aprendre a utilitzar els programes d'ordinador, fer sol·licituds de treball i adquirir noves competències. “Cleveland és una ciutat industrial pobra; moltes fàbriques estan tancant i tenim molta gent que ve perquè l'ajudem a trobar una altra feina o fer cursets per adquirir noves competències.”

Segons CJ Lynce, les biblioteques han de canviar de mentalitat, i això és el que poden exportar a Barcelona: “Hem de canviar el material tradicional, els llibres, per la informació en general, i que les biblioteques siguin un lloc on la gent pugui compartir informació, sigui del tipus que sigui. Així poden contribuir a posar fi a la fractura digital que deixa enrere una part de la societat, que no es pot permetre accedir al món digital”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda