teatre
Wunderkammer Teatre adapta ‘La lliçó' de Ionesco en el seu primer muntatge
La nova companyia gironina presentarà l'obra, dirigida per Cristina Cervià, en dues funcions que tindran lloc avui i demà (21 h) a la Sala La Planeta
Tres graduats en art dramàtic a El Galliner han creat la nova companyia Wunderkammer Teatre i per al seu debut porten a terme l'adaptació d'un dels clàssic de l'absurd, La lliçó, d'Eugène Ionesco. Tot un repte per començar, per la complexitat d'alguns passatges del text, però que després d'un any preparant el muntatge, sota la direcció de Cristina Cervià, esdevé una petita joia integrada en el cicle Primerencs que programa la Sala La Planeta de Girona. Les dues funcions tindran lloc avui i demà, a les nou del vespre.
La lliçó, la segona obra del cèlebre dramaturg, té un sol acte i també juga, com la majoria de peces de l'autor, amb la tragicomèdia. Situacions molt còmiques però alhora tràgiques, tensades per aquest estrany fil umbilical que atorga tot allò que és absurd, vertebren aquesta obra protagonitzada per una alumna insuficient (Gemma Capella) i un professor que no aconsegueix fer-se entendre (Marc Bernatallada). Dos personatges, als quals cal sumar la criada (Carme Val), que malgrat que parlen sense parar les seves paraules només demostren una impossibilitat de comunicació que va més enllà quan entren a una espiral de la qual no podran sortir sense prendre mal.
La “cambra de les meravelles”, en alemany wunderkammer, és el nom artístic que ha fet servir per establir-se com a equip de treball aquesta nova companyia formada pels actors Marc Bernatallada, Gemma Capella i Carme Val. “El nom de la companyia fa referència directa a un dels elements que ens inspiren per crear l'atmosfera de La lliçó: aquests gabinets de curiositats que reunien meravelles exòtiques i eren classificades amb minúcia”, expliquen. “També remeten a com volem definir el nostre mètode de treball i l'estil de projectes que volem desenvolupar”, subratllen els membres de la companyia gironina.
Autoproducció
Per a l'actriu i aquí directora Cristina Cervià, Ionesco l'únic que fa és “enfrontar-nos, posar-nos al davant un enorme mirall deformador que ens farà veure com d'equivocats estem i que no hi ha veritats universals”. Pel que fa a participar en el muntatge d'una nova companyia, Cervià es mostra encantada, però alhora no s'està de mostrar-se molt crítica per la manca d'oportunitats que hi ha per als joves intèrprets, de sempre i encara avui dia. No entén, diu, com pot ser que s'atorguin ajuts com les beques Kreas però per altra banda no es facilitin equipaments públics per poder representar les obres (un requisit obligat). “Tothom està abocat a l'autoproducció i sort en tenim, de sales privades amb voluntat d'ONG com La Planeta”, manifesta.