cultura

Una resposta de l’espiritisme

L’assagista Dolors Marín aprofundeix a ‘Espiritistes i lliurepensadores’ en biografies de dones oblidades

El moviment era una forma d’espiritualitat radical davant l’Església oficial

La historiadora Dolors Marín (1957) està desenterrant llibre a llibre molts oblidats per la història oficial. L’últim assaig en dona fe: Espiritistes i lliurepensadores. Dones pioneres en la lluita pels drets civils (Angle), i el comença d’una manera ben explícita: “Una ciutat sense memòria és una ciutat morta. Una ciutat que oblida les seves veïnes, actuals o passades, és una ciutat que només viu a mitges, una ciutat que té en la seva memòria col·lectiva un buit immens, un forat.” Barcelona, com altres ciutats atacades pel reclam turístic, corre el perill de convertir-se en un escenari per a pel·lícules mediocres de Woody Allen, un rerefons de botigues i multinacionals.

Contra aquesta tendència, assajos com ara els de Marín es contraposen a l’aparador obligat. Per exemple a Espiritistes i lliurepensadores, ens explica que “a principi del segle XX Barcelona bullia amb els canvis socials provocats per la industrialització, però també amb inquietuds culturals i polítiques que representaven el trencament amb el segle anterior: utopies, obrerisme, construcció de la ciutat... En aquest magma destaquen un grup de dones, la majoria d’elles oblidades per la història, que van tenir una presència real i forta en la construcció d’una societat nova. Dones que van trencar estereotips, que van assolir la capacitació i el reconeixement intel·lectual i que van lluitar per la independència econòmica i laboral creant un referent que no podem ignorar per més temps”. Les seves protagonistes “són les responsables de portar a casa nostra l’espiritisme, que ja es practicava a la resta d’Europa, entès com una confrontació al sistema, com una forma d’espiritualitat radical que capgira l’ordre social representat per l’Església oficial i com un primer pas cap al lliure pensament”. Entre els noms, estudia les figures de Cándida Sanz, Matilde Fernández, Matilde Alonso, Maria Trulls i Amàlia Domingo, dins una historiografia que anomena “de la dissidència”.

Doctora en història contemporània i experta en la història dels moviments socials europeus contemporanis, ha treballat sobre la formació de la cultura llibertària a Catalunya, els grups d’afinitat i la resistència armada al franquisme. Ha fet de documentalista i comissària d’exposicions, i d’assessora per a reportatges i pel·lícules. Entre altres llibres ha publicat Surrealisme i Etnografia, amb Lluís Calvo, Clandestinos: El maquis contra el franquismo, La Barcelona Rebelde. Guía de una ciudad silenciada, Francesca Bonnemaison: educadora de ciutadanes, i Ministros anarquistas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona