cultura

Municipal

La cultura popular reclama una seu cèntrica a Terrassa

La coordinadora dels grups creu que l'antic Acondicionamiento serà bo per assajar, però vol un local a l'illa de vianants per al museu

L'Ajuntament escoltarà, però recorda que hi havia consens

La Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Terrassa, creada el 2010 amb l'afiliació d'una trentena d'entitats, i que des dels inicis reclama un local per fer-hi un centre de cultura popular, considera que l'equipament de l'antic Acondicionamiento Tarrasense que els proposa l'Ajuntament, que haurien de compartir amb l'actual alberg d'acollida L'Andana, la Cooperativa Teixidors i l'espai de creació Associació de Circ Tub d'Assaig 7.70, no serà prou cèntric per donar visibilitat i atreure l'atenció de visitants per situar-hi l'espai d'exposició d'imatgeria, fer-hi actes –conferències, exposicions, debats–, la seu de la coordinadora i espais didàctics de difusió, entre altres. Per això reclamen, a través d'un comunicat, que es busqui una ubicació dins l'illa de vianants que suposi una continuïtat natural del passeig dels terrassencs i dels possibles visitants de fora i que “permeti treure la cultura popular al carrer”. Com a referents posen La Troca de Granollers o la Casa dels Entremesos de Barcelona.

La coordinadora considera que l'edifici històric de l'Acondicionamiento, de propietat municipal des del 2006, situat al passeig 22 de Juliol, és massa lluny del centre i “del circuit natural de vianants”, i només pot ser idoni per a la “funció d'assaig i reunió per a les entitats”. I demanen que s'explorin les possibilitats d'instal·lar el centre de cultura popular a la zona del Vapor Gran, que es vol dinamitzar i que, en un futur, pot incorporar la peça del Vapor Ros –l'antic propietari el va cedir a la Generalitat–; l'antiga Casa Mariano Ros, propietat de la Fundació Sant Llàtzer i que va ser el Casal Anna Murià. També proposen la Masia Freixa, que la coordinadora havia descartat d'inici perquè la considerava petita.

El tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, ha mostrat sorpresa per la petició perquè “n'hem parlat molt i donàvem per fet que estava consensuat”, afirma. Amb tot, ha convocat la coordinadora i altres entitats a una reunió el 9 de març per parlar del projecte i les obres de l'Acondicionamiento, recordant que ja hi ha un pla d'usos aprovat que inclou una part expositiva i una de pragmàtica de la cultura, i fins i tot la ubicació de l'àrea municipal de Cultura, i ja hi han invertit 800.000 euros. “Estem oberts al diàleg”, però censura que s'hagin assabentat de la petició pels mitjans, tot i que la coordinadora assegura que fa un any que els van explicar les línies generals del projecte “sense gaires concrecions” i que la idea d'una ubicació més cèntrica l'han “manifestat als responsables municipals en diverses ocasions”.

Aguado reclama “una mirada de ciutat a tots el nivells” i adverteix que no hi ha edificis amb tants metres i que suportin aquest projecte de manera sostenible, però té clar que si la majoria de grups, i no només la coordinadora, ho volen “parem màquines”.

LA FRASE

Des del 2011 que en parlem i no s'havien manifestat. Donàvem per fet que estava consensuat
Amadeu Aguado
tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la ciutat

LA XIFRA

800.000
euros
ha invertit l'Ajuntament en les obres de millora i adequació de l'antic Acondicionamiento.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]