Només els multicines tanquen contra la paritat del català respecte del castellà

Només sis cines van funcionar a Barcelona el dia que el gremi va fer coincidir la vaga amb els premis del cinema del país

Alexandra, Boliche, Lauren Gràcia, Lauren Horta, Lauren Sant Andreu i Lauren Universitat no van seguir la vaga impulsada pel gremi. Segons aquest, els cinemes Lauren no ho van fer per les dificultats econòmiques per les quals passa l'empresa. Però en el cas dels que van protestar tampoc la posició era homogènia, sinó més aviat confusa. Els Verdi del barri de Gràcia van admetre aquest cap de setmana que farien seguiment de la protesta per les pressions de les distribuïdores, que amenaçaven de deixar-los sense pel·lícules si no participaven en la protesta del gremi. Tanmateix, ahir, un rètol explicatiu fora del cinema deia que tancaven «per causa de les circumstàncies que estan succeint en el sector cinematogràfic i en suport dels treballadors».

Pressions

Però, a més, ahir també es preveia que el cinema Casablanca Kaplan de Barcelona obrís portes i finalment no ho va fer. En aquest cas, el rètol penjat pel cinema era ben explícit: «Tanquem per pressions de distribució.» Els responsables del cinema van donar vals per a un altre dia als espectadors que ja havien comprat entrades per a la tarda. Molts d'ells explicaven que es dirigirien al cinema obert més proper, l'Alexandra. El gerent d'aquest, Ramon Colom, afirmava que no creu en la protesta patronal perquè es deu «al públic». No creu en les enquestes sobre demanda perquè explica que ha ofert les versions catalana i castellana de Tres dies amb la família i el 70% dels espectadors van anar a la versió catalana. Colom, però, assegurava que no ha rebut cap pressió de les distribuïdores ni del gremi i també es mostrava contrari a la imposició de quotes lingüístiques. Tenint en compte que dilluns és un dels dies més fluixos pel que fa a assistència de públic a les sales de cinema, sembla evident que molts espectadors protestessin contra la decisió del gremi i anessin a les sales obertes per donar suport a la llei que impulsa la Generalitat. Al cine Alexandra confirmaven que, al voltant de les set de la tarda, havien venut 130 entrades quan normalment només tenen 50 espectadors en aquesta hora els dilluns. El mateix s'explicava des del cinema Lauren Sant Andreu, que tampoc tancava portes. Des de la sala, s'explicava que funciona molt com a cinema de barri i que ahir havien tingut un 20% més d'espectadors. Entitats com Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua i la Coordinadora d'Associacions per la Llengua van rebutjar la pressió que el gremi vol exercir contra el doblatge i els subtítols en català i, en algun cas, han protestat amb rètols als cinemes que tancaven. Però, a més, el grup de Facebook que es va crear només saber-se que els cinemes tancarien ha superat en pocs dies els 21.000 inscrits.

Queixa digital

La Plataforma per la Llengua creava ahir una aplicació a la seva plana web –www.plataforma-llengua.cat/queixacinema– per tal que els usuaris protestin al gremi per la seva actitud contra la llengua catalana. A Barcelona, la gran majoria de cinemes, uns 23, van tancar portes fent cas a la vaga de la patronal. El mateix que va passar a l'àrea metropolitana, on, segons Vilaweb, només es preveia que projectessin pel·lícules Cinesa Barnasud de Gavà, l'Auditori Joan Cererols de Martorell, el Foment de Mataró, els cinemes de Montcada i Reixac, l'Ateneu Adrianenc de Sant Adrià de Besòs, el Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat, el Multicines la Vailet de Sant Vicenç dels Horts, els cinemes Prado i el Retiro de Sitges, el Lauren Viladecans, el Lauren Garraf de Vilanova i la Geltrú, i el Catalunya de Terrassa. El secretari de Política Lingüística de la Generalitat considera una «rebequeria» la protesta dels cinemes.

Només el 3% és en català

Només el 3% de les projeccions de pel·lícules són en versió original o doblades al català. I només el 0,5% s'emet en versió subtitulada en català. El 90% de les pel·lícules es projecten en versió original o doblada al castellà i el 6,5% restant, en versió subtitulada en castellà. Es tracta de l'oferta que hi ha als cinemes, no pas de la demanda. El Gremi d'Empresaris de Cinema diu que només el 21% dels espectadors que poden escollir llengua trien el català. Però la Plataforma per la Llengua recorda que, el 2007, per cada 28 espectadors que escollien la còpia en castellà, 30 triaven la catalana.

tarragona

La CUP demana que l'Ajuntament prioritzi el català

el punt

La CUP va demanar ahir que en les projeccions cinematogràfiques que organitza l'Ajuntament de Tarragona en diversos espais de la ciutat es prioritzi el català, «ja sigui doblat o subtitulat».

11,8% de producció pròpia

Amb les dades absolutes de l'any 2007, també es fa evident la presència minoritària dels títols produïts a Catalunya respecte dels provinents de la resta del món. De 574 títols estrenats al país aquell any, només 68 estaven produïts a Catalunya, un 11,8%. Pel que fa al total de pel·lícules exhibides, de 1.011 només 124 les havia realitzat la indústria cinematogràfica catalana, poc més del 12%. Les dades oficials de l'Institut Català de les Indústries Culturals no especifiquen, però, en quina llengua es projecten aquestes obres de producció pròpia.

Temen pèrdues del 75%

Futur molt negre per als cinemes de Catalunya, anuncia el gremi si s'aplica la llei catalana en tràmit. Asseguren que perdran tres quartes parts dels 130 milions d'euros que les sales han recaptat el darrer any i que el negoci quedarà reduït a 27,6 milions. Pitjor encara pinten l'assistència a les sales que hi haurà com a conseqüència de la llei. Aquest darrer any hi ha hagut uns 20 milions d'espectadors a les sales del país. Amb la nova llei en vigor, anuncien que perdran les quatre cinquenes parts d'aquest públic. És a dir, que al cine només hi aniran 3,8 milions de persones en tot l'any.

Tanquen els multicinemes

el punt

A les comarques gironines, van tancar tots els multicines, excepte els Lauren de Blanes, però sí van obrir les seves portes el cinema Truffaut de Girona, Arinco i Kyton de Palamós i els de Torroella de Montgrí i Ripoll. De les prop de quaranta sales de projecció que hi ha entre la ciutat de Girona i Salt només una va projectar cinema. Els multicines Albéniz, Ocine i Cinebox van tancar les seves portes en suport a la vaga; mentre que el cinema Truffaut va obrir «per coherència i en favor de la Llei, sobretot pel que fa a la defensa del subtitulat en català i, com a mal menor, del doblatge en català», segons Guillem Terribas, president del col·lectiu que gestiona la sala.

Reus, l'excepció

n.s

El cinema Lauren de Reus és l'únic de les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre que ahir va mantenir les portes obertes, contràriament a la resta, que van adherir-se a la vaga perquè la llei que s'està tramitant és «contrària als DRETS [amb majúscules] de les empreses de sales de cinema, dels seus treballadors i, en conseqüència, contrària als espectadors», segons avisava el cartell que penjat a les taquilles dels cinemes de les Gavarres de Tarragona. Al Lauren de Reus, tot i nodrir-se s'alguns espectadors que havien provat sort als cinemes de Tarragona, asseguraven que la venda d'entrades va ser ahir l'habitual en un dilluns.

Empat a Ponent

d. marín

A les comarques de Lleida, el seguiment del locaut empresarial contra les quotes de català ha tingut un seguiment desigual. Tres han tancat –el multisala JCA d'Alpicat, el Principal i el Rambla– i, en canvi, van obrir el multisala Lauren de Lleida, el Funàtic i el Circuit Urgellenc, que reuneix cinemes de diverses ciutats de les comarques de Ponent. Els responsables d'ERC a Lleida, amb el president territorial Àngel Vidal al capdavant, van voler escenificar el seu suport a la llei anant a veure una pel·lícula en una de les sales obertes. Van anar al Funàtic, però no van trobar cap pel·lícula en català. Van entrar a veure Garbo, que almenys és una producció catalana.

Els petits volen estrenes en català

e.f

La sessió del dia de l'espectador de dilluns del Foment Mataroní es va fer ahir tot i la jornada de vaga. L'apoderat del cinema, Lluís Gros, explicava que el fet de tenir llogada la sala estava supeditat a la programació de l'entitat i que per aquest motiu no es va suspendre la projecció. Sí que ho va fer, en canvi, al cinema del Masnou que també regenta. «Som els primers que volem cinema en català però els petits reclamem que també volem estrenes i aquesta llei ens perjudica per culpa de les quotes», critica Gros. «No estem en contra del català, ens estan dimonitzant», afegeix.

Els multicinemes de Cinesa a Mataró Parc estaven també tancats, com ja s'havia anunciat des de feia dies a la clientela amb avisos a les taquilles. Alguns despistats, però, s'arribaven a les sales per veure si hi havia projecció. A la resta de la comarca, molts cinemes mitjans i petits tenien tancat, ja que només fan programació els caps de setmana. Tot i això, segons explica Gros, molts tampoc no estan d'acord en la manera com els pot perjudicar la llei.

Sabadell es fa sentir contra la vaga

MARC CORNET

Unes dues-centes persones es van reunir davant dels Cinemes Imperial de Sabadell per mostrar el seu desacord per la vaga. La convocatòria va anar a càrrec de les seccions locals de la Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural i la CAL, que tot just divendres van fer pública la voluntat de mobilitzar-se. Per aquest motiu, una de les organitzadores, Carme Forcadell, es va mostrar sorpresa per l'èxit de l'acte –d'una durada de mitja hora–, i es va adreçar als assistents per donar-los les gràcies. «El govern no sempre fa bé les coses, però en aquest cas sí, i aquesta vaga és injusta perquè vol el manteniment d'una llei franquista», va expressar, a la vegada que va anunciar més accions: «Vindrem aquí per comprar entrades per veure cinema en català i, si no n'hi ha, marxarem.» D'altra banda, els cinemes Yelmo de Sant Cugat van rebre la visita de diverses persones que no sabien que hi havia vaga, així com els AMC de Terrassa. Tot i això, des d'aquest últim establiment van assenyalar que «la clientela habitual dels dilluns no ha vingut».

Seguiment irregular

r.m.b

El seguiment de la vaga al Baix Llobregat va ser irregular, ja que alguns cinemes es van afegir a la vaga mentre que d'altres anunciaven la programació com un dilluns qualsevol. El seguiment va ser total a l'Hospitalet, ja que no es va projectar cap pel·lícula als tres multisales de la ciutat, que pertanyen als grups Cinesa, Filmax i ACEC. També anunciava la suspensió de la programació el Yelmo d'Abrera, mentre que altres cinemes van mantenir la cartellera de dilluns a Cornellà, el Prat, Sant Andreu de la Barca, Viladecans i Sant Vicenç dels Horts. També va mantenir les projeccions el Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat, que té una programació poc comercial.

L'únic cinema, tancat

m.membrives

L'oferta de sales de cinema del Barcelonès Nord es concentra al centre comercial Màgic Badalona, on el multisales Megacine ofereix poc més de 3.000 butaques repartides entre tretze sales que ahir van estar fora de servei a causa de la vaga. Durant la tarda i ja des de primera hora, alguns espectadors despistats posaven cara de sorpresa quan es trobaven les instal·lacions tancades i barrades a causa de la protesta dels exhibidors. Alguns n'havien sentit a parlar però ignoraven que ahir fos el dia de la vaga. Molts es queixaven que el tancament els esguerrava els plans de la única tarda de la setmana que tenen per anar al cinema i demanaven si hi havia alguna alternativa a Barcelona per poder gaudir d'una pel·lícula. L'única empleada de les sales, que complia amb la tasca d'informar als que intentaven comprar una entrada, qualificava la jornada de «tranquil·la» i afegia a que aquesta calma ajudava el fet que els dilluns són un dels dies de la setmana més fluixos pel que fa a l'afluència d'espectadors a les sales de Badalona.

Escàs seguiment de la vaga

L.M./ A.M

L'espectador del Garraf i l'Alt Penedès no va notar pràcticament la vaga de la patronal del cinema, ja que les principals sales de les dues comarques no la van secundar. A Vilanova i la Geltrú, va obrir al centre de la ciutat el cinema Bosc, de gestió municipal, i els multicines Lauren Garraf; a Sitges, els dos cinemes històrics, El Retiro i El Prado, també ho van fer. A Vilafranca del Penedès, l'oferta va quedar reduïda únicament al cinema Casal. El cinema de la rambla de Nostra Senyora que gestiona una empresa privada va decidir fer vaga la setmana passada però divendres, l'entitat que gestiona tota l'activitat cultural i que té cedida només l'activitat de cinemes va fer marxa enrere. Mentre a la cartellera es mostrava un cartell en contra de la nova llei del català als cinemes les portes del cinema eren obertes al públic. Programaven Celda 211. L'altre cinema de la capital de l'Alt Penedès, El Kubrick, no va obrir portes. Tot i així la direcció del cinema va explicar que si ahir el cinema tancava perquè era el dia de festa setmanal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles