Arts escèniques

Crítica

teatre

L’altra cara de la Lluna

Henry Miller juga a Pirandello. Jordi Martínez es torna a desdoblar i a sortir del clown més estrafet. Ramon Simó es deixa persuadir pel joc de miralls movent les escales com si fossin el reflex de l’ànima. El resultat és una mirada molt sensible i fina sobre la identitat del pallasso. Però també del ciutadà normal. D’una recerca de la felicitat que té un component d’autoengany imprescindible. Tothom té una cara que desconeix, que és com l’altra cara de la Lluna que s’admira. És impossible saber què s’hi amaga, com es resol l’equació de la vida. L’artista valent, entregat, generós, que no guarda res per si van maldades després dels anys d’èxit, és un mirall cristal·lí sobre el que reflectir la complexitat humana.

Simó ja havia furgat en la crisi del món del circ a Petita feina per a pallasso vell (TNC, 2010), alternant les entrades clàssiques de circ amb les situacions dramàtiques dels personatges. Aquí la fórmula es repeteix. Amb un Jordi Martínez en forma i uns magnífics companys d’entrada com són Enric Auquer i Oriol Boixader. A les reflexions sensates del carablanca, August rebufa el gag enginyós, fent-se el graciós. Són escenes que ja han explotat a la trilogia que homenatja la prematura mort de Monti: Rhum, 2014; Rhumia, 2016 i Rhumans, 2018. Ara, posen de contrast l’agror d’un pallasso que s’adona que el personatge l’ha vençut, l’acapara i l’acaba avorrint i enfonsant en la buidor.

La música en directe, les acrobàcies i la capacitat d’escolta de tots els integrants (Griselda Juncà atrapa al trapezi i Tanja Haupt amb l’univers musical insòlit) fan d’aquest muntatge una peça deliciosa. Amb sorpreses com el joc de llums que transforma l’arrencada en color sèpia al color més contrastat. La lluna d’aquest august diverteix i emociona.

Un somriure al peu de l’escala
Autor: Henry Miller
Traducció: Màrius Serra
Director: Ramon Simó
Intèrprets: Joan Arqué, Oriol Boixader, Griselda Juncà, Jordi Martínez, Tanja Haupt
Dimecres 1 de maig (fins diumenge) a l’Espai Lliure.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona