Música

Kevin, l’arqueòleg

L’excel·lent cantant i compositor argentí Kevin Johansen presentarà aquesta nit en el festival Tempo sota les Estrelles de Girona el seu últim disc, ‘Algo ritmos’

“M’ha influenciat tant el rock argentí com Men At Work, Michael Jackson i Police”

“De petit ballava al ritme de la rentadora” era el titular de la primera entrevista a Kevin Johansen que vam publicar en aquest diari, el 23 de setembre del 2002, quan acabava de publicar el seu primer disc a l’Estat espanyol, The Nada. A la pregunta de què ha passat en la seva vida des de llavors, ho explica amb força detall: “Fills, una separació, una nova relació, més fills, molta família...” Ara Johansen té quatre fills, entre els 4 i els 21 anys, i ha publicat vuit discos més, l’últim dels quals és Algo ritmos (2019), en què aquest argentí nascut a Alaska fa 55 anys continua desenvolupant el seu bon gust en jocs de paraules i ritmes –“Jocs molt seriosos”, matisa– que manipula de manera absolutament lliure i enginyosa. Així es podrà comprovar avui en el festival Tempo sota les Estrelles de Girona (22 h, 28 euros), amb un quintet en què destaca la presència del bateria Enrique Roizner, El Zurdo Roizner, que té 79 anys i ha tocat amb Vinícius de Moraes, Toquinho, Gato Barbieri i Astor Piazzolla i també va acompanyar Frank Sinatra durant la seva visita a l’Argentina. I ara marca el ritme en The Nada, la banda de Kevin Johansen.

Després d’una vida itinerant entre el nord i el sud del continent americà, aquest “arqueòleg de les paraules”, com es defineix Johansen, està establert des de fa uns anys a Buenos Aires. Algo ritmos es va enregistrar entre la capital argentina, Rio de Janeiro i Nova York: un triangle que delimita i defineix molt bé el seu contingut. “És també una manera de dir: «Mireu també al sud.» D’actuar contra la idealització del nord.”

En el disc ha col·laborat bona part de la família Drexler: Jorge Drexler a Mi querido Brasil; la seva dona, Leonor Watling, a Sin decir palabra, i el seu germà, Daniel Drexler, a Teletransportación, un títol que també podria ser de Jorge, però és de Kevin. “A Jorge, el conec des d’abans que vingués jo aquí per primera vegada. Tots dos vam néixer el 1964, ell el 21 de setembre i jo el 21 de juny.” Curiosament Drexler actuarà diumenge vinent a Cap Roig, on també cantarà demà Rozalén, amb qui Kevin va gravar l’any passat la cançó Antes de verte.

Kevin, que va arribar a l’Argentina amb 12 anys i va ser company de col·legi de Javier Calamaro, germà d’Andrés –“Berenàvem a casa seva”–, se sent tan influenciat pels clàssics del rock argentí com ara Los Abuelos de la Nada com per tot allò que li arribava quan era adolescent: “El Thriller de Michael Jackson, Men At Work, The Police...” El resultat d’aquesta fusió tan singular són èxits tan estrambòtics i brillants com ara Guacamole, que després de 17 anys continua sonant en els seus concerts.

Tempo Llibres

D’altra banda, aquest vespre al Village de Tempo sota les Estrelles tindrà lloc la segona sessió del cicle de converses literàries Tempo Llibres, en què Martí Gironell conversarà amb el prolífic Francesc Miralles (20 h, gratuït).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MIRADOR

De quan la línia de la vida es ressegueix des de l’art

la ciutat d’ideals

A propòsit d’exilis i llengua

equipaments

Comencen les obres d’ampliació de l’Arxiu Nacional de Catalunya

barcelona
Crítica

El gest alliberador d’una dona italiana

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona