Cultura

Crítica

teatre

Woolf-Txèkhov

L’adaptació d’aquesta novel·la de Virginia Woolf, a càrrec d’Anna Maria Ricart i sota la direcció de Carme Portaceli (que ja van signar una molt intensa producció al Teatre Lliure amb Jane Eyre), ensenyen una dona que respira un aire ibsenià (Casa de nines) i un cert regust de Txèkhov (Les tres germanes). És una dona que ha triat marit per poder sentir-se lliure, però renunciant als amors de joventut, que intuïa molt més sincers. En realitat, en la immensa Sala Gran, amb una Blanca Portillo incommensurable (que només troba rèpliques en la mateixa sintonia de veritat amb el personatges de l’escriptora, interpretada per Gabriela Flores), aquesta dona exposa una soledat, desesperada, que és universal. Tant les noies com les dones i els homes pateixen d’aquesta desolació, que pot connectar amb els Dies feliços de Beckett. Com si aquesta Clarissa, en una generació posterior d’una societat extingida per la destrucció de les Guerres Mundials, s’hagués transformat en la Winnie de l’autor irlandès.

La posada en escena és pulcra. Amb escenes corals però en què, sovint, els personatges queden glaçats com si només respirés la consciència d’aquesta Clarissa despreocupada, aparentment feliç, però que, just aquell dia de la festa, s’adona de la profunditat de la seva buidor. La música en directe dona un complet espai sonor que encara s’arrodoneix amb dues cançons de la filla (que procura traspassar les ganes de compartir i de fer festa amb el públic). S’aprofita tota l’amplada i bona part de la profunditat. Només una cortina que es va desplaçant permet transformar la sala amb una terrible metàfora: la veritat s’amaga darrere les ombres. Tothom se sent contínuament observat per la societat que condiciona les accions. El text de Woolf va molt més enllà de la soledat de la protagonista. Ho són tots (elles i ells). Una manera intel·ligent d’entendre el feminisme, però que no commou probablement per una distància amb el públic i un text massa cerimoniós, tot i voler portar-lo a l’actualitat.

Mrs Dalloway
Directora: Carme Portaceli
Intèrprets: Jimmy Castro, Jordi Collet, Inma Cuevas, Nelson Dante, Gabriela Flores, Zaira Montes, Blanca Portillo i Raquel Varela
14 de desembre (fins al 4 de gener) a la Sala Gran del TNC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

cultura

La biblioteca de Cassà de la Selva rebrà el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
Festival de cinema de sant sebastià

Cap film a la vista digne de la Petxina d’Or

Sant sebastià
girona

La Petita omplirà diumenge el Palau de Fires d’espectacles familiars per a tothom

girona
Crítica
cinema

Quasi tot hi és, però a la baixa

Drama

Cinema, memòria i nostàlgia amb Víctor Erice

ciència-ficció

Un agent contra la intel·ligència artificial i letal

Crònica
música

Trens cap al nord

Barcelona
OLOT

El poeta Joan Mercader, homenatjat

OLOT
girona

La Fira del Dibuix i la Pintura de Girona estrena un procés de renovació

girona