cultura

Martirio celebra avui a l'Aphònica 25 anys de radiografies de l'ànima

Oferirà versions despullades dels seus clàssics, només amb guitarra i piano

  • Martirio és única. EL PUNT.

L'any passat, Martirio va publicar un disc en directe commemoratiu dels seus 25 anys d'escenaris, gravat la tardor del 2008 a la sala Luz de Gas de Barcelona. «Sempre m'ha semblat un lloc molt màgic i m'hi he sentit molt a gust. És un lloc ideal perquè hi actues molt a prop del públic», diu la cantant, que sembla molt sincera quan remarca que a Catalunya, i sobretot a Barcelona, és on millor ha treballat al llarg d'aquest quart de segle. «De fet, va ser a la plaça del Rei, dins del festival Grec, on per primera vegada vaig cantar les meves cançons com a Martirio.» El disc que va gravar a Luz de Gas defineix el guió de la seva actual gira d'aniversari, que avui passa per Banyoles. Són cançons com ara El productor, Madurito interesante, Compuesta y sin novio, Las mil calorías i Estoy mala, però també Ojos verdes, La bien pagá, María la portuguesa i En esta tarde gris. En aquest repertori, hi ha una mica de tot: bolero, tango, flamenc, jazz, cobla, etc. Algunes cançons «colpidores» i altres més «gracioses». Ella no veu cap contradicció entre les dues cares, la còmica i la tràgica, del seu personatge: «Sempre busco cançons que apassionin, però que també diverteixin. A més, darrere de la meva ironia sempre hi ha un missatge. La ironia és bona per dir coses importants amb un somriure. I al mateix temps crec que la meva veu és molt propícia per a les coses esfereïdores i profundes.» Martirio creu que a partir de la veu es pot fer un retrat interior molt fidel d'una persona.

Un dels grans mèrits de Martirio és que el personatge no s'ha menjar la persona ni la intèrpret, tot i la seva iconografia extrema, paradigma del kitsch folklòric, que va ser tot un impacte en els anys vuitanta. «Amb els meus vestits unia tradició i avantguarda, però crec que al final la gent m'ha escoltat més que no m'ha vist. La meva ha estat una evolució molt natural, sense grans campanyes de promoció, com si sempre estigués començant de nou.»

Al novembre publicarà el disc El aire que te rodea, que ha gravat aquesta primavera a Cuba amb el compositor i pianista cubà José Maria Vitier i inclou adaptacions d'alguns dels millors poetes iberoamericans, des de San Juan de la Cruz i Rubén Darío fins a Federico García Lorca i Gabriela Mistral.

Avui l'Aphònica s'obrirà amb un concert gratuït a la plaça del Teatre (a les 19.30 h) del duet de jazz-pop electrònic J.U.L.A.I., i continuarà amb la madrilenya Christina Rosenvinge, que presentarà Tu labio superior a l'Auditori de l'Ateneu (23 h, 12 euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA