Descansen al Memorial de les Camposines les restes de 35 combatents de la batalla

El Comebe actuarà igual als altres indrets on es trobin restes òssies en superfície fins que s'aprovi la llei de fosses

Les 394 restes recuperades el novembre passat a Corbera d'Ebre per un equip de quatre experts arqueòlegs i antropòlegs ja descansen al Memorial de les Camposines. Aquestes restes corresponen, almenys, a 35 combatents, masculins i d'entre 21 i 45 anys, que van perdre la vida durant la Batalla de l'Ebre. Ahir al migdia es va retre homenatge a aquests soldats que ja descansen en aquest monument situat, segons la directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, en el «territori de la memòria històrica més important de tot Catalunya». Aquesta mateixa actuació, prèvia a l'aprovació de la llei de fosses i desapareguts, es repetirà en els altres indrets on es localitzin restes òssies en superfície i d'origen similar. «Això ens ha de servir per dignificar aquests morts i donar-los el repòs que es mereixen», va dir Bono. D'altra banda, el president de la Lleva del Biberó 41, Pere Godall, va insistir en la «importància del diàleg per arribar a la solució dels conflictes i evitar les confrontacions».

La Generalitat, a més, segueix elaborant el cens de persones desaparegudes durant la guerra o sota la dictadura, en què ja ha registrat uns 3.000 desapareguts. Això vol dir que hi ha unes tres mil famílies que han demanat ajuda per saber on va morir un avantpassat seu.

Les restes d'aquests 35 combatents són les primeres restes que es dignifiquen a Catalunya i són el tret de sortida d'aquesta iniciativa que pretén donar sepultura digna a cada un dels morts de la batalla, les restes dels quals es troben en les més de 170 fosses que es calcula que hi ha a Catalunya.

La PDTA, descontenta

Membres de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta (PDTA) van irrompre ahir l'acte, alçant uns cartells en què denunciaven les actuacions que duu a terme el Govern en els propis terrenys on hi ha les restes òssies, els mateixos en què s'estan instal·lant aerogeneradors.

A punt perquè s'aprovi la llei de fosses

La llei de fosses i desapareguts, impulsada pel govern de la Generalitat, està previst que s'aprovi durant els mesos d'estiu. Aquests futura llei emana de l'article 54 de l'Estatut d'Autonomia i preveu que les exhumacions només es puguin realitzar a petició dels familiars dels desapareguts o d'entitats sense finalitat de lucre dedicades a la recerca o la recuperació de la memòria històrica. El principal objectiu del text és fer efectiu el dret dels familiars a obtenir informació sobre el destí dels seus parents, a la senyalització del lloc de l'enterrament i, si escau, a la recuperació de les restes. A més, el govern assumirà el cost de les exhumacions. La recuperació de les restes d'aquests 35 combatents ha donat el tret de sortida a aquesta llei, que tot i que encara no estigui aprovada, el Comebe seguirà aplicant un protocol d'actuacions per a troballes similars a les de Corbera en els altres indrets on se'n localitzin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines

cinema - drama

Hamaguchi signa una faula sobre la natura i el mal

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà